Volledig scherm
© AFP

‘Doomsday Clock’ op 100 seconden voor middernacht gezet

De Doomsday Clock is vandaag twintig seconden vooruit gezet. De klok staat nu op 100 seconden voor twaalf uur, en dat is het dichtste bij middernacht dat de klok ooit heeft gestaan. De Doomsday Clock wordt bijgehouden door een groep wetenschappers die daarmee aangeven doe dichtbij de wereld bij een wereldwijde catastrofe is. 

De Doomsday Clock stond nooit eerder zo dicht bij middernacht. De klok is vandaag verschoven van twee minuten voor twaalf, naar honderd seconden voor twaalf. De belangrijkste redenen voor de wetenschappers om de klok vooruit te zetten zijn de dreiging van een kernoorlog en het klimaatprobleem. Voorzitter Rachel Bronson sprak bij het verzetten van de klok: ,,We drukken hiermee uit hoe dicht de wereld bij een catastrofe is. Dat is niet uren of minuten, maar seconden.’’

Het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists van de universiteit van Chicago riep de klok in 1947 in het leven. De klok stond toen op zeven minuten voor twaalf met als belangrijkste dreiging een allesverwoestende kernoorlog. De klok stond sinds 2018 op twee minuten voor twaalf. In 2019 bewoog de klok niet.