Volledig scherm
Militairen nemen een stroper gevangen in het Kruger Park. ANP

Drie stropers doodgeschoten in Kruger Park

In het Zuid-Afrikaanse Kruger Park hebben militairen drie stropers doodgeschoten. De stropers schoten op de militairen die de grenzen van het natuurreservaat bewaakten. Zij vuurden terug, waardoor de illegale jagers om het leven kwamen.

De stropers hadden automatische geweren bij zich, net als een jachtgeweer, twee bijlen en mobiele telefoons.

De mannen hadden het gemunt op neushoorns. De hoorns van deze dieren zijn op de zwarte markt veel geld waard. Vooral in Azië is veel vraag naar hoornstof, omdat die een lustopwekkende werking zou hebben.

Vorig jaar is het aantal gevallen van stroperij in Zuid-Afrika flink gestegen. Werden in 2007 nog dertien neushoorns gedood om hun hoorn, in 2008 steeg dat naar 33, in 2009 naar 122 en afgelopen jaar tot een triest hoogtepunt met 333 dode neushoorns.

In Zuid-Afrika leven nog ongeveer 21.000 witte en zwarte neushoorns. Dat is ongeveer 70 procent van de totale populatie. Dierenbeschermers vrezen dat de populatie gaat krimpen, als de stroperij blijft toenemen. De overheid besloot daarom in april militairen in te zetten in de nationale parken.

Natuurbeschermers hameren er echter op niet alleen de stropers aan te pakken, maar ook de tussenhandelaren en de kopers in Azië. Zij hebben veelal vrij spel en blijven daardoor de jacht op beschermde dieren aanwakkeren.

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.