SPD-kanselierskandidaat Olaf Scholz (M) met rechts van hem FDP-leider Christian Lindner en links de co-voorzitters van de Groenen, Annalena Baerbock en Robert Habeck.
Volledig scherm
SPD-kanselierskandidaat Olaf Scholz (M) met rechts van hem FDP-leider Christian Lindner en links de co-voorzitters van de Groenen, Annalena Baerbock en Robert Habeck. © EPA

Duitse ‘vooruitgangscoalitie’ in de maak: klimaatbescherming zonder snelheidslimiet

De Duitse Groenen, liberalen en sociaaldemocraten kunnen beginnen met coalitiegesprekken. Dat doen ze op basis van een ‘verkenningsakkoord’ dat digitale, ecologische, economische, maatschappelijke en sociale vernieuwing belooft.

  1. Minder hard op de Autobahn en duurdere benzine: Dit kun jij weleens gaan merken van de Duitse verkiezingsuitslag
    PREMIUM

    Minder hard op de Autobahn en duurdere benzine: Dit kun jij weleens gaan merken van de Duitse verkie­zings­uit­slag

    De sociaaldemocraten van de SPD mogen zich winnaar van de Duitse verkiezingen noemen. Een zogenoemde Ampelkoalition, oftewel stoplichtcoalitie, zonder de centrumrechtse regeringspartij CDU/CSU, maar met de liberale FPD en Die Grünen, behoort tot de serieuze mogelijkheden. En dat kan ook voor inwoners van de regio grote veranderingen teweegbrengen. Zit onbegrensd hard rijden op de Duitse snelweg er straks nog wel in? Zes mogelijke gevolgen op een rij.