Duitsland schrikt van medewerker geheime dienst die mogelijk staatsgeheimen lekte aan Rusland
De arrestatie van een vermoedelijke Russische dubbelagent die in de top van de Duitse inlichtingenwereld actief was, dreunt na in Duitsland. Hij zou gevoelige informatie over de oorlog in Oekraïne hebben doorgespeeld.
Het had zomaar de plot kunnen zijn voor een spionageroman van John le Carré. Terwijl in Oekraïne een hevige oorlog woedt, sluist een Russische topagent in alle luwte mogelijk zeer gevoelige informatie van de Duitse buitenlandse inlichtingendienst door naar Rusland.
Toch heeft het alle schijn van een waargebeurd verhaal. De vermoedelijke Russische topagent Carsten L., die eerder deze maand werd opgepakt, was een grote jongen bij de Bundesnachrichtendienst (BND), de buitenlandse inlichtingendienst van Duitsland.
Lekken van staatsgeheimen
Volgens weekblad Der Spiegel wees een bevriende geheime inlichtingendienst de Duitsers erop dat L. mogelijk een mol is. De Duitse procureur-generaal verdenkt hem inmiddels van het lekken van staatsgeheimen. Daarop staat, afhankelijk van de ernst van dit soort landverraad, een celstraf van minimaal vijf jaar tot levenslang.
In Duitsland is geschokt gereageerd op het bericht, dat ook tot de nodige vragen heeft geleid bij de federale veiligheidsdiensten. Hoe kon deze Carsten L. zich geruisloos binnen de hoogste rangen van de BND opwerken? Werd L. afgeperst, of handelde hij puur en alleen uit ideologische gronden? Of is hij toch gezwicht voor het grote geld?
De tekst gaat verder onder de foto.
Dode brievenbus
Onwaarschijnlijk is dat L. vanaf het BND-hoofdkwartier in het Beierse Pullach im Isartal e-mails met bijlagen heeft doorgestuurd naar Moskou, vertelde Gerhard Conrad, voormalig officier van de geheime dienst, afgelopen week op tv-zender ARD. Waarschijnlijker is dat L. – net als in de boeken van Le Carré – de methode ‘dode brievenbus’ gebruikte: een loszittende stoeptegel of een vuilniszak waar geheime documenten voor een collega-spion worden achtergelaten.
Over het carrièreverloop en de leeftijd van de in Duitsland geboren Carsten L. is niets bekend, over zijn staat van dienst bij BND iets meer. L. was een leidinggevend figuur bij de gespecialiseerde afdeling Technische Aufklärung: een onderdeel dat de belangrijkste inlichtingen filtert voor onder meer de Bondsregering, de Duitse krijgsmacht en ministeries. Bijvoorbeeld over de westerse wapenleveranties aan Oekraïne.
Het spionageschandaal is pijnlijk, aangezien de afdeling waarop L. werkte voorspellingen van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten over een Russische inval in Oekraïne lachend terzijde schoof, schrijft Der Spiegel. Eveneens pijnlijk is dat agressor Poetin een verleden heeft als spion in Duitsland: hij verbleef in de jaren 80 vijf jaar lang in het Oost-Duitse Dresden als geheim agent voor de KGB.
De tekst gaat verder onder de foto.
Twee jaar geleden gewaarschuwd
Toch komt het lek ook niet uit de lucht vallen. Twee jaar geleden waarschuwde Thomas Haldenwang, topman van Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), al voor het toenemende gevaar van Russische dubbelagenten in Duitsland. BfV vormt samen met BND en Militärischen Abschirmdienst (MAD) de drie federale inlichtingendiensten van Duitsland.
De Duitse minister van justitie Marco Buschmann (FDP) noemde het oppakken van de spion een ‘belangrijke slag tegen Russische spionage’. Volgens SPD-buitenlandwoordvoerder Nils Schmid moet Duitsland ‘veel alerter’ zijn op de hybride oorlogsvoering van Rusland, die de Duitse democratie en samenleving van alle kanten onder vuur probeert te nemen.
De geschiedenis van de geheime dienst BND, opgericht in 1956 en bestaande uit circa 6500 medewerkers, staat bol van de schandalen. De dienst werd gebouwd op de puinhopen van nazi-Duitsland en wekte mede daardoor decennialang argwaan onder de Duitse bevolking. Geregeld liepen er agenten over naar de Sovjets of de Amerikanen.
De dienst boekt ook geregeld succes: de afgelopen jaren werden meerdere Russen voor spionage veroordeeld na BND-speurwerk. Zo bleek een dubbelagent die in 2014 werd gepakt banden te hebben met de Russische geheime dienst GRU.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
met video
Weerman emotioneel als hij ziet hoe tornado op dorp afraast: al meer dan twintig doden in Mississippi
In de Amerikaanse staat Mississippi zijn zeker 25 doden gevallen door een tornado. Tientallen mensen raakten gewond, vier mensen zijn nog vermist. -
VS klaagt in Nederland opgepakte Russische infiltrant strafhof Den Haag aan
De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude. -
Update met video
Zes doden in basisschool VS: schutter behandeld voor emotionele stoornis, kocht legaal zeven wapens
De politie in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee heeft een video vrijgegeven van de operatie in een christelijke basisschool waar een oud-leerling maandag drie kinderen en drie volwassenen doodschoot. Het gaat om zes minuten aan beelden, gemaakt door bodycams van twee agenten. Er is ook meer informatie bekendgemaakt over de 28-jarige schutter, die werd doodgeschoten. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Wie op wintersport gaat, heeft geluk: dik pak sneeuw verwacht in de Alpen
Wie deze week op wintersport gaat, heeft geluk: na een week met temperaturen boven de 15 graden, valt er maandag een dik pak sneeuw in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. -
-
-
Rapport Amnesty: westerse landen hanteren ‘dubbele standaard’ op gebied van mensenrechten
Westerse landen hanteren dubbele standaarden en reageren niet adequaat op mensenrechtenschendingen, wat straffeloosheid en instabiliteit in de hand werkt. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in haar nieuwe jaarrapport. ,,Het internationale systeem om wereldwijde crises aan te pakken faalt”, zo luidt de kritiek. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’