Duitsland verlengt en verstrengt lockdown vanwege virusmutaties: medische maskers verplicht
Ondanks de voorzichtige daling van het aantal coronabesmettingen in Duitsland wordt de lockdown verlengd tot maandag 15 februari. Ook komen er strengere regels voor het gebruik van mondkapjes en thuiswerken. Een landelijke avondklok komt er niet.
Delen per e-mail
Daarover is niet gesproken. Wel worden burgers opgeroepen hun contacten de komende drie weken te beperken ‘tot het absoluut noodzakelijke minimum’ en zoveel mogelijk thuis te blijven, zei bondskanselier Angela Merkel dinsdagavond laat na een urenlang overleg met de leiders van de deelstaten. Die vonden een nationale avondklok te ver gaan, zeker in deelstaten waar het aantal besmettingen al fors is afgenomen.
In coronahotspots waar de zeven dagen incidentie boven de 200 ligt, kunnen ze wel een avondklok afkondigen en/of een reisbeperking van 15 kilometer. Momenteel ligt het aantal nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners binnen een week in 66 van de 401 steden en districten hoger dan 200. Alleen in Thüringen, waar de incidentie in 18 van de 23 steden en districten boven de tweehonderd ligt en in vier daarvan zelfs boven de vierhonderd, is een avondklok van kracht tussen 22.00 uur en 05.00 uur.
Aan de contactbeperkingen verandert verder niets. Een huishouden mag maximaal één persoon tegelijk uit een ander huishouden ontmoeten en mensen moeten minstens 1,5 meter afstand houden.
Versoepelingsstrategie
Berlijn en de zestien deelstaten spraken af om ruim voor 14 februari te beslissen hoe het verder gaat én om een concept-versoepelingsstrategie uit te werken. ,,Want we kunnen de mensen in april niet meer vertellen dat de kappers dicht blijven’’, zei Merkel volgens Bild doelend op de groeiende corona-moeheid onder de bevolking.
Na een lockdown light in november, volgde een verlenging tot eind december en halverwege die maand een verscherping tot een harde lockdown. Essentiële winkels zijn open maar verder is zo'n beetje alles dicht. De maatregel werd begin januari met drie weken verlengd tot de 31ste maar daar komen nu in ieder geval nog twee weken bij. Een beslissing stond gepland voor komende maandag maar die datum werd naar voren gehaald vanwege de veel besmettelijker Britse en Zuid-Afrikaanse varianten die ook in Duitsland rondwaren. Op 14 februari verwachten de gezondheidsautoriteiten een duidelijk beeld te hebben van de verspreiding van deze virusmutaties.
Medische maskers
Strengere maatregelen moeten verspreiding en overbelasting van het zorgsysteem voorkomen. Daarom zijn (essentiële) winkels en het openbaar vervoer binnenkort alleen nog toegankelijk met medische mondmaskers. Een verplichting voor het dragen van louter FFP2-plicht komt er niet vanwege de hogere kosten voor de burger en zorgen over knelpunten. Daarom zijn ook de goedkopere blauwe chirurgische maskers of die van het type KN95 toegestaan. Deze verplichting geldt sinds maandag al in de deelstaat Beieren. Tot nu toe volstonden ‘gewone’ mondkapjes van stof of sjaals.
Ook wordt thuiswerken de norm. Werkgevers moeten dit hun personeel aanbieden bij meer dan 50 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners in een week tijd in stad of district. Als thuiswerken niet kan, moeten ze hun werknemers beschermen (medische mondmaskers, minstens 10 vierkante meter per medewerker, solo-pauzes) en flexibele werktijden hanteren. Dit laatste om drukte in het openbaar vervoer te voorkomen. Bij een zeven dagen incidentie van meer dan 200 moeten bedrijven waar 50 of meer mensen tegelijk aanwezig zijn, hun werknemers minstens eenmaal per week testen. Het Duitse ministerie van Arbeid legt dat allemaal vast in een verordening.
Scholen
Scholen en kinderdagverblijven blijven gesloten tot 15 februari. Scholen, die nu onderwijs op afstand geven, kunnen daarna stapsgewijs terugkeren naar klassikaal onderwijs zodra de regionale coronacijfers dat toelaten. De onderwijsministers van de zestien deelstaten spraken eerder al af dat de basisscholen als eerste weer opengaan, in een tweede fase gevolgd door middelbare scholen en dan de rest.
Dalende trend
Na een sterke stijging van het aantal coronagevallen begin december, een daling tijdens de feestdagen en weer een toename in de eerste week van januari, lijkt het aantal nieuwe besmettingen zich nu te stabiliseren. In sommige regio’s is zelfs sprake van een daling, zegt het Robert Koch Instituut (RKI).
De besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur (11.369) waren hoger dan van de dag ervoor (7141) maar dat kwam volgens het RKI door de bijtelling van vertraagde weekendmeldingen. Vergeleken met vorige week dinsdag (11.369) zijn er 1433 nieuwe besmettingen minder. De zeven dagen incidentie daalt gestaag en bedraagt nu 131,5 voor Duitsland als geheel. In de oostelijke deelstaten Brandenburg, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen is deze incidentie aanzienlijk hoger. Streefgetal is 50 of minder.
Het aantal coronapatiënten op intensive care-afdelingen daalt eveneens en bedraagt nu 4947 van wie er 2862 (58 procent) aan de beademing liggen. Dat waren er respectievelijk 56 en 7 minder dan maandag. Inmiddels zijn ruim 1 miljoen mensen in Duitsland (ingeënt tegen corona (1.220.284). Daarvan kregen 1.195.543 hun eerste prik en 24.741 ook de tweede.
R-getal
Het reproductiecijfer R ligt bij onze oosterburen momenteel rond de 1. Dit betekent dat iemand die met corona besmet is grofweg één andere persoon besmet. ,,Vanwege het nog steeds zeer hoge aantal besmette mensen in Duitsland betekent dit elke dag weer een groot aantal nieuwe besmettingen”, aldus het Duitse RIVM. Pas wanneer dit R-getal onder de 1 ligt, dooft het virus langzaam uit.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Kuipers vreest voor nieuwe hausse door Britse virusvariant
Het aantal coronapatiënten neemt af, maar is nog altijd vijf keer te hoog, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vanochtend in de bijpraatsessie met Tweede Kamerleden. Hij vreest voor een nieuwe hausse door de Britse virusvariant, ziekenhuizen moeten rekening houden met alle scenario's: ,,Dat kan heel snel gaan.’’ -
EU straft vier Russische justitie-kopstukken voor lot Navalny
De Europese Unie heeft voor het eerst haar nieuwe mensenrechtensancties opgelegd. Zij straft de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten Onderzoekscomité dat direct onder de president ressorteert en grote strafzaken onderzoekt, het hoofd van het gevangeniswezen en dat van de nationale garde voor het vervolgen van oppositieleider Aleksej Navalny en het neerslaan van protesten. -
PREMIUM
Zo kwam Sarkozy ten val: ‘De waarheid zal aan het licht komen’
Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk is veroordeeld tot een celstraf wegens corruptie. Dat kwam zelfs als een verrassing voor de Fransen, die toch wel wat gewend zijn. -
Olifant slaat verzorger dood met slurf in Spaanse dierentuin
In een dierentuin in de Spaanse stad Cabárceno heeft een olifant een verzorger gedood. De verzorger maakte dinsdag het olifantenverblijf schoon, toen hij werd geraakt door de slurf van het dier. Door de harde klap stootte hij zijn hoofd tegen een hek en overleed later in het ziekenhuis, melden Spaanse media. -
Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi weer voor de rechter
De afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar is vandaag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Ze leek volgens haar advocaat in goede gezondheid te zijn.
-
Waarom China honderd keer minder coronadoden heeft dan de Verenigde Staten
Ruim 500.000 coronadoden in de Verenigde Staten, in China nog geen 5000. Ruim een jaar na het uitbreken van de pandemie betreurt supermacht Amerika dus honderd keer meer doden dan supermacht China. Is het ene systeem daarmee beter toegerust op een pandemie dan het andere? -
Bloedbad bij feest Mexico: elf mensen doodgeschoten
Zeker elf mensen zijn om het leven gekomen tijdens een feest in de Mexicaanse stad Tonalá. Aanklagers zeggen dat vanuit een voertuig is geschoten op mensen. -
PREMIUM
Duits crematorium moet coronadoden stapelen: ‘Uitvaartzaal fungeert nu als koelcel’
Een crematorium in een coronahotspot in het oosten van Duitsland draait al drie weken non-stop om het grote aantal overledenen te kunnen cremeren. Desondanks stapelen de doodskisten zich op. ,,Wij zitten aan de grens van onze capaciteit, zoals alle crematoria in Saksen’’, verzucht directeur Jörg Schaldach.