Duizenden Hongaren staan op tegen regering na omstreden lhbti-wet
Duizenden mensen hebben zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest meegelopen in de jaarlijkse Pride-optocht om de lhbti-gemeenschap te steunen. De deelnemers protesteerden ook tegen een omstreden wet die jongeren in het onderwijs en in de media moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Critici stellen dat de wet discriminerend is.
Volgens de organisatoren van de Pride gebruikt de conservatieve regering van premier Viktor Orbán ‘wetten om de lhbti-gemeenschap tot een verschoppeling te maken in haar eigen land’, zo staat in een verklaring.
Op de wet is ook veel kritiek uit het buitenland. Meer dan veertig ambassades en culturele instellingen spraken voorafgaand aan de Pride hun steun uit aan de organisatoren. ‘Respect voor de rechtsstaat en de universele rechten van de mens zijn de funderingen waarop democratische staten zijn gebouwd’, schrijven zij in een verklaring. Tot de ondertekenaars behoort ook de Nederlandse ambassade.
Sancties
De Europese Commissie dreigt Hongarije met sancties, zoals het korten op EU-subsidies. Premier Orbán zei zaterdag dat hij geen geld zal aannemen uit het speciale coronafonds van de EU, als een voorwaarde daarvoor is dat hij de wet intrekt.
De wet is sinds 24 juni van kracht, maar Orbán kondigde deze week aan er volgend jaar een referendum over te zullen houden. Orbán kondigde dat aan na veel kritiek op de gang van zaken in Hongarije. De Europese Commissie is vanwege de wetgeving een juridische procedure tegen Hongarije gestart.
Wanneer het referendum precies plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Dat zal volgens de huidige planning gebeuren voor de parlementsverkiezingen in het land. Hongaren kiezen begin april nieuwe volksvertegenwoordigers. Orbán beschouwt de Europese bezwaren als links-liberale dwingelandij gericht tegen een democratisch gekozen conservatieve regering. Hij vreest de uitslag van een referendum niet.
Meerderheid
Het Hongaarse parlement van 199 zetels heeft de wet recent met een meerderheid van 157 parlementariërs aangenomen. Zijn conservatieve partij Fidesz werd in de laatste verkiezingen verreweg de grootste in het parlement, dankzij de steun van bijna de helft van de kiezers. Hongarije gaat naar verwachting in de lente van 2022 weer naar de stembus.
De huidige premier Orbán is sinds 2010 aan de macht.
Europese Commissie neemt stappen tegen Hongarije om anti-homowet
De Europese Commissie onderneemt actie tegen Hongarije om het land te weerhouden van het invoeren van een anti-lhbti-wet. Ze dreigt met een procedure die de regering in Boedapest voor het Europees Hof van Justitie kan brengen. ,,De wet is een schande”, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige maand. ,,Ik heb mijn verantwoordelijke Eurocommissarissen geïnstrueerd om een brief te schrijven naar de Hongaarse autoriteiten om onze juridische zorgen uit te drukken”, aldus Von der Leyen. ,,Voordat de wet van kracht wordt.”
De nieuwe wet, die verbiedt dat bijvoorbeeld scholen, bibliotheken en media jongeren confronteren met onder meer homoseksualiteit en transgender personen, ‘discrimineert duidelijk‘, stelt de commissievoorzitter. De wet ‘gaat in tegen de fundamentele waarden van de EU, de menselijke waardigheid, gelijkheid en de fundamentele mensenrechten‘.
,,We zullen geen concessies doen met deze principes”, verzekert Von der Leyen. ,,Dus ik zal alle bevoegdheden van de commissie inzetten om te waarborgen dat de rechten van alle EU-burgers zijn gegarandeerd. Wie je ook bent en waar je ook woont.”
Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Krokodil produceert nakomeling zonder mannetje: ‘Gaaf, maar liever zien we dit niet’
Wetenschappers hebben voor het eerst een ‘maagdelijke geboorte’ vastgesteld bij een krokodil. Een vrouwelijke krokodil in gevangenschap in Costa Rica had nog nooit contact gehad met een mannetje, maar legde wel eieren. Wetenschappers zijn niet verrast, maar blij dat het ‘eindelijk’ ontdekt is bij een nieuwe diersoort. ,,Gaaf dat we het nu ook bij krokodillen hebben gezien.” -
Europese Commissie start strafprocedures tegen Hongarije en Polen om LHBTI-beleid
De Europese Commissie begint twee strafprocedures tegen Hongarije en Polen over het omgaan van beide landen met homo’s en transgenders. Als de regeringen in Boedapest en Warschau geen beterschap tonen, kan dat hen voor het Europees Hof van Justitie brengen. Dat kan boetes en dwangsommen opleggen. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
Europees akkoord over migratie ‘scheelt niet slok op een borrel, maar een paar hele glazen’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM25 jaar Pride Amsterdam
Oprichter Gay Pride Amsterdam: ‘Zelf durf ik niet op zo’n blote boot’
Initiator Siep de Haan is ‘ongelooflijk trots’ dat Pride Amsterdam deze week aan zijn 25ste editie begint, maar maakt zich tegelijk zorgen over de oprukkende homohaat. ,,Ik voel me minder vrij dan 25 jaar geleden.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer