Volledig scherm
© EPA

Dure etentjes met kreeft en champagne kosten Franse minister de kop

De Franse minister van Milieu, François de Rugy, heeft zijn ontslag ingediend. De politicus zei dat vandaag op Facebook. Eerder waren beschuldigingen geuit dat De Rugy op kosten van de overheid te dure etentjes had gegeven. De minister heeft de beschuldigingen herhaaldelijk tegengesproken.

Volledig scherm
Francois de Rugy, voormalig parlementsvoorzitter, tijdens een (Valentijns)diner met zijn vrouw. © Mediapart

De Rugy zei dat hij zijn ontslag aan premier Edouard Philippe heeft aangeboden, omdat hij door de ‘inspanning die nodig was om de beschuldigingen te bestrijden’ zijn ministeriële taken niet meer ‘in alle rust’ kon uitvoeren.

De minister van Milieu raakte in opspraak door berichtgeving van onderzoekssite Mediapart. Die omschreef hoe De Rugy, destijds parlementsvoorzitter, en zijn echtgenote in 2017 en 2018 gasten fêteerden in zijn ambtswoning in Parijs. De site toonde foto’s van kreeften en wijn van zeker 500 euro. Bij de etentjes lagen gouden lepels op tafel en werd er gedronken uit kristallen glazen.

De minister, die Kamervoorzitter was van juni 2017 tot september 2018, reageerde boos op de kritiek. Hij omschrijft zichzelf als een zuinig man en zegt dat het gebruikelijk is dat de voorzitter van de Nationale Vergadering dergelijke diners geeft. Hij zou de koks ook niet hebben gevraagd om kreeft op tafel te zetten. 

Weelderige feestmalen

Volledig scherm
Luxe gerechten bij de diners van De Rugy. © Mediapart

Mediapart verzamelde getuigenissen, documenten en foto’s van in totaal zo’n tien ‘weelderige feestmalen’, die geen relatie zouden hebben met het werk van Kamervoorzitter. ,,Die diners, meestal georganiseerd door (echtgenote) Séverine de Rugy, namen zo’n omvang aan dat er verontwaardiging over ontstond bij medewerkers van het parlement.’’

Vrienden kregen vaak een luxueuze papieren uitnodiging met een rood lintje erom. ,,Het waren altijd relaties of vrienden van Séverine de Rugy’’, aldus Mediapart.

De gasten werden ontvangen in het 18e-eeuwse Hôtel de Lassay, het immense woon-werkverblijf van de Kamervoorzitter. ,,Het personeel werd zelfs ingezet voor intieme bijeenkomsten, zoals Valentijnsdag in 2018’’, schrijft de site. Op een foto is een lachende De Rugy te zien, zittend aan tafel, met twee harten van chocola, op een tafelkleed dat is bedekt met rozenblaadjes. ,,Dat was een initiatief van het personeel zelf, er was niet om gevraagd’’, meldt de Franse Tweede Kamer desgevraagd.

Een flesje Cheval Blanc van 500 euro

Aanwezigen vertelden tegen Mediapart over champagne en dure wijnen die werden geschonken, afkomstig uit de officiële wijnkelder van de Franse Tweede Kamer. De website publiceerde foto’s van de flessen en komt met de namen van de beroemde wijnen die werden genuttigd, van D’Yquem (265 euro per fles) tot Cheval Blanc (550 euro).

,,Het was zeker geen werkdiner. Als ik nog eens zou worden gevraagd, zou ik niet gaan’’, zei politiek journalist Jean-Michel Apathie, die werd uitgenodigd met zijn vrouw, die een vriendin is van Séverine De Rugy.

De publicatie leidde tot grote verontwaardiging binnen regeringspartij LREM, maar ook bij de oppositie. De rechtse Les Républicains willen nu inzicht in alle uitgaven van De Rugy. ,,Terwijl hij aan een enorme kreeft zat met een voortreffelijke wijn, was ik mijn bonnetjes aan het declareren van de pizzeria aan de overkant’’, twitterde het linkse Kamerlid Adrien Quatennens.

Volledig scherm
Séverine de Rugy tijdens een diner. © Mediapart