Volledig scherm
© REUTERS

Een jaar na de aanslagen is Bataclan weer open

Het is morgen één jaar na de traumatiserende terreuraanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen. Negentig van hen stierven tijdens of na afloop van de aanslag in concertzaal Bataclan. Vanavond is Bataclan weer heropend met een concert van Sting.

Volledig scherm
Mensen staan in de rij voor de concertzaal © AP
Volledig scherm
© EPA

De zaal is ingrijpend veranderd. Het doel van de verbouwing was onder meer om de zaal 'zijn ziel' weer terug te geven, aldus bedrijfsleider Jérôme Langlet. Het moet volgens de eigenaren eveneens worden voorkomen dat Bataclan voor mensen dienst gaat doen als mausoleum of herdenkingsplaats. 

Sting zei deze week in een interview met Le Parisien: ,,Het is van groot belang dat we allen weer een normaal leven terugvinden. Het is daarom belangrijk dat de zaal weer open gaat, en dat het, na alles wat er gebeurd is, een concertzaal blijft".

De 65-jarige zanger begon zijn optreden met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de negentig mensen die hun leven in de zaal verloren. ,,We zullen ze niet vergeten", zei hij tegen de 1500 aanwezigen. Sting vroeg geen vergoeding voor zijn optreden. 

Nog 20 mensen in ziekenhuis
Een jaar na de aanslagen liggen nog steeds 20 mensen in het ziekenhuis. Zeker 50 kinderen groeien door de aanslagen op met het gemis van een of twee ouders, en meer dan 1000 mensen verloren een familielid. 

De beveiliging in de concertzaal is aanzienlijk opgeschroefd. Tot voorheen hingen bijvoorbeeld nergens camera's, nu wordt de ingang van de zaal continu gemonitord. 

Een uur voor de opening stonden er al veel mensen in de rij om de zaal binnen te komen. Onder hen veel journalisten. Ook is er veel politie aanwezig, zichtbaar en onzichtbaar.

Van de 1500 zitplaatsen zijn er vijfhonderd voor nabestaanden bestemd. De overige 1000 kaarten waren in een half uur tijd uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties. Het concert wordt gefilmd en zal in de nacht van zondag op maandag uitgezonden worden door verschillende Franse tv-zenders.

AD-correspondent Frank Renout is in zaterdagavond bij Bataclan.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement