Eeuwenoud rijtuig opgegraven in China

In de Chinese provincie Hebei is een 2.500 jaar oud rijtuig opgegraven door archeologen. Het luxe voertuig stamt uit het tijdperk van de Oosterlijke Zhou dynastie die duurde van 770 tot 256 voor Christus. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Volledig scherm
Een modern rijtuig in China vervoert toeristen. © REUTERS

Het rijtuig werd gevonden bij een opgraving van een eeuwenoude begraafplaats. Het opvallende aan de vondst is dat het rijtuig 142,5 centimeter breed en 106 centimeter lang is. Zulke grote voertuigen werden volgens de archeologen pas gemaakt tijdens de Qin dynastie, die van 221 tot 206 voor Christus duurde.

De zijkanten van het rijtuig waren versierd met onder meer goudkleurige folie, dat nog steeds zijn glans niet was verloren na jaren onder de grond. Door de afmetingen en de versieringen denken de onderzoekers dat het voertuig van welgestelde mensen was. Mogelijk de leider van een stam.

Onderzoekers zijn nog bezig meer details van het voertuig bloot te leggen.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.