Volledig scherm
Het strand van Aitutaki. © THINKSTOCK

Eilandje in Pacific verbijsterd door eerste bankroof ooit

De inwoners van Aitutaki, één van de eilandjes die samen de Cook Eilanden vormen in de Stille Oceaan, hebben een bijzondere primeur te verwerken. Voor het eerst is op het eilandje een bank overvallen. De daders gingen ervandoor met ongeveer 164.000 dollar.

Volgens burgemeester John Baxtor is het vrijwel onmogelijk dat één van de 1.800 inwoners de overvaller is. 'Alle inwoners hebben hun spaargeld op de Bank of the Cook Islands staan. Iedereen kent iedereen hier, dus ik kan me niet voorstellen dat de dader op het eiland woont', vertelde Baxtor aan Radio New Zealand.

Politiecommissaris Maara Tetava bevestigt dat er een grote som geld is gestolen, maar ontkent dat de bank beveiligd was door één enkel slot. De beveiliging van de bank en twee andere filialen is ondertussen wel opgedreven.

Aitutaki is een vroom eiland. Het was één van de eerste plaatsen in de Pacific die het christendom verwelkomde. Op het eiland, amper 18 vierkante kilometer groot, staan meer dan twintig kerken van meer dan tien verschillende godsdiensten: van protestants, mormoons, rooms-katholiek, apostolisch tot getuigen van Jehova. De bewoners zijn er zo religieus dat het onmogelijk is voor toeristen om er op zondag te arriveren of te vertrekken. Toeristische activiteiten vinden ook nooit op zondag plaats.

  1. LIVE | Vijfde virusdode in Italië, ‘Zeker 50 sterfgevallen 
in Iraanse stad Qom’
    Coronavirus

    LIVE | Vijfde virusdode in Italië, ‘Zeker 50 sterfgeval­len in Iraanse stad Qom’

    Italië meldt een vijfde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.