ELN trekt verklaring in: Bolt en Follender zitten nog vast
De vorig weekend in Colombia ontvoerde Spoorloos-presentator Derk Bolt (62) en cameraman Eugenio Follender Grossfeld zijn volgens de guerrillabeweging ELN nog niet vrijgelaten. Eerder meldde ELN via Twitter dat dit wel het geval was. Hun vrijlating was door het ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet bevestigd.
Een correspondente van de BBC meldde eerder dat Bolt en Follender onderweg waren naar de gemeente Tibú, vlakbij waar ze waren vastgehouden. Tegenover het AD zei een bron bij de gemeente Tibú echter dat dit niet klopte.
Nu blijkt dat Bolt en zijn cameraman nog niet zijn vrijgelaten. Volgens ELN werd er via radiostation, Radio Nacional Patria Libre (Ranpal), de radio-afdeling van ELN, een verslag ontvangen, wat intern niet goed gecommuniceerd zou zijn. De guerrillabeweging hoopt op 'een positieve afwikkeling', aldus een bericht op Twitter, en biedt excuses aan voor de eerdere verwarring. Het ontvoerde tweetal maakt het goed, meldt de guerrillabeweging.
De Nederlandse ambassade in Colombia en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hebben nog geen informatie naar buiten gebracht over een eventuele vrijlating.
De tekst loop door onder de video
Een video van de Colombiaanse zender RCN, die eerder op vrijdag berichtte dat Bolt en Follender al vrijgelaten waren:
Communicatieafdeling ELN-Paz
De communicatieafdeling van de ELN-delegatie die in Ecuador met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede, zei eerder vanavond in antwoord op vragen van het AD het volgende: 'Er komt vandaag zeker positief nieuws naar buiten. We zijn in afwachting van een spoedige vrijlating maar die is afhankelijk van factoren die onze mensen ter plaatste moeten beoordelen. Wij zitten in Quito (Ecuadoraanse hoofdstad).'
Volgens een autoriteit van de gemeente Tibú was het de bedoeling om de journalisten gisteren al vrij te laten, maar lukte dit niet wegens onder andere slecht weer. Gisteren werden medicijnen naar het gebied gebracht waar de Nederlanders gevangen zaten. Voor wie en wat voor medicijnen is onduidelijk maar naar alle waarschijnlijkheid waren ze bestemd voor Derk Bolt. Politiecommandant George Quintero verklaarde woensdag tegenover het AD dat de Spoorloos-presentator dringend medicijnen nodig had, naar zijn weten vanwege diabetes.
Slechte communicatiemiddelen
De Spoorloos-presentator en zijn cameraman verdwenen afgelopen zaterdag in het noordoosten van Colombia. Lange tijd was er onduidelijkheid over wie verantwoordelijk was voor de ontvoering. De ELN wist niet zeker of haar eigen leden achter de actie zaten. Dit was volgens haar te wijten aan slechte communicatiemiddelen in het afgelegen gebied. De leiding van de ELN bevestigde pas woensdagavond dat de guerrillabeweging achter de ontvoering zat.
Gistermiddag kondigde ze aan dat de Nederlandse journalisten spoedig zouden worden vrijgelaten. De guerrillabeweging lokte om 17 uur Nederlandse tijd (inter)nationale media naar haar website onder het mom dat er een verklaring zou komen over de ontvoerde mannen. De verklaring bleek uiteindelijk niet over de ontvoering te gaan maar over een bomaanslag in winkelcentrum Andino, vorige week in hoofdstad Bogotá. De rebellen grepen zo de kans een groot publiek te trekken, zonder uit te wijden over de ontvoering.
De ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender bleek het werk te zijn geweest van Frente 'Hector', een plaatselijke afdeling die onder gezag staat van het Noordoostelijke Oorlogsfront van de ELN. Dat front houdt zich volgens het Colombiaanse leger bezig met afpersingen en de handel in cocapasta.
Zeer gevaarlijk
De vrijlating van de twee Nederlanders wordt bemoeilijkt omdat ze werden vastgehouden in een conflictgebied. De zone wordt door de politie gekenmerkt als zeer gevaarlijk. In het gebied, El Tarra, opereert de ELN maar ook EPL (Ejército Popular de Liberación) en criminele bendes.
Volgens het politiedepartement hadden de twee Nederlanders van tevoren geen advies ingewonnen over de veiligheidsrisico´s. De ELN zei woensdag in een verklaring dat de journalisten niet herkenbaar waren als pers en ook niet bezig waren met journalistieke activiteiten toen ze 'uit veiligheidsoverwegingen' werden onderschept door een groep guerrilleros. Verschillende partijen, waaronder een humanitaire commissie, de Katholieke kerk en de lokale Ombudsman, hebben samen met de Nederlandse ambassade onderhandeld voor vrijlating van de journalisten.
Venezuela
Het tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische moeder van een door Nederlanders geadopteerd meisje, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo. De ontvoering vond plaats bij Filo de Gringo/Versalles in het noordelijke departement Norte de Santander aan de grens met Venezuela.
Bolt en Follender kwamen Colombia vorige week donderdag binnen vanuit Venezuela, zo verklaarde officiële bron tegenover krant El Tiempo. Het duo draaide er blijkbaar een reportage over de zoektocht naar ouders van door Nederlanders geadopteerde kinderen. Vanuit Villa del Rosario en de Simon Bolivar-brug, de grensovergang tussen beide landen, arriveerden ze op 15 juni in Cúcuta. Ze namen er hun intrek in het Ramada, een vier sterrenhotel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Poetin stationeert kernwapens in Belarus, de tien vliegtuigen die ze kunnen afvuren staan er al
Rusland gaat tactische kernwapens in Belarus stationeren. Dat maakt de Russische president Poetin zaterdagavond bekend in een tv-gesprek. Op 1 juli zou een opslagfaciliteit klaar moeten zijn en dan kunnen de wapens naar het buurland worden verplaatst. De tien Russische bommenwerpers die nucleaire wapens kunnen afvuren, staan er al. -
met video
Weerman emotioneel als hij ziet hoe tornado op dorp afraast: al meer dan twintig doden in Mississippi
In de Amerikaanse staat Mississippi zijn zeker 25 doden gevallen door een tornado. Tientallen mensen raakten gewond, vier mensen zijn nog vermist. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMmet video
Israël beleeft één van de zwaarste crises uit geschiedenis: ‘Premier speelt gevaarlijk spel’
Israël beleeft één van de zwaarste crises uit zijn geschiedenis. Het omstreden wetsvoorstel om onder meer de macht van het hooggerechtshof uit te kleden, zorgt voor barsten in de nationale eenheid van het land. ,,Het verzet tegen de regering biedt ook hoop.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
Zeker twaalf doden door brand op veerboot Filipijnen
Door brand op een ferry in het zuiden van de Filipijnen zijn woensdag zeker twaalf mensen omgekomen. Reddingswerkers hebben ongeveer tweehonderd opvarenden gered en nog zeven mensen worden vermist, zo laat de lokale gouverneur weten aan de Filipijnse nieuwszender ABS-CBN. Veertien mensen zijn naar een ziekenhuis overgebracht. -
Cubaanse migranten maken oversteek naar Florida in ultralight vliegtuigje
Twee Cubaanse migranten zijn erin geslaagd om in een ultralight vliegtuigje de oversteek naar de Verenigde Staten te maken. De twee legden zaterdag zo’n 145 km af in de gemotoriseerde deltavlieger om van het communistische eiland naar Key West in Florida te vliegen.