Volledig scherm
Archiefbeeld © ANP

‘Ernstige misstanden bij door ontwikkelingsbank FMO gefinancierde projecten’

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een aantal projecten in ontwikkelingsgebieden gefinancierd waar ernstige misstanden voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Trouw. Bij zeker zeven projecten die mede door FMO worden gefinancierd of waarvan de bank aandeelhouder is, zou onder andere sprake zijn van moord, doodslag, intimidatie en landroof.

Het Trouw-onderzoek is gebaseerd op gesprekken met onderzoekers, advocaten, rapporten van maatschappelijke organisaties en verslagen van onafhankelijke klachtcommissies van de ontwikkelingsbank zelf. De bank, die economische groei moet stimuleren in ontwikkelingslanden, doet volgens de betrokkenen onvoldoende onderzoek naar de misstanden bij de bijna 800 projecten die ze financiert.

,,Als bij die projecten mensen worden gedood of vermoord, dan gaat dat veel te ver’’, zegt emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink, in reactie op de onderzoeksgegevens die Trouw hem voorlegde. Hij gaat ervan uit dat de zeven onderzochte projecten illustratief zijn voor wat er ook bij andere projecten van FMO misgaat, zo schrijft Trouw.