Volledig scherm
Jihadisme © Thinkstock

EU: Terreurpropaganda binnen uur van internet

Internetbedrijven krijgen een uur de tijd om terroristische propaganda in een EU-lidstaat te verwijderen als de bevoegde autoriteiten daar opdracht toe geven. Ze zijn echter niet verplicht actief naar illegale activiteiten te speuren, zodat de vrije meningsuiting en persvrijheid worden gewaarborgd. 

Dat staat in een wetsvoorstel dat door het Europees Parlement in Straatsburg is aangenomen (308 voor, 204 tegen en 70 onthoudingen). Een bedrijf dat een ‘substantieel aantal keer' is opgedragen om terroristische boodschappen van het internet weg te halen, kan door de autoriteiten worden gevraagd aanvullende maatregelen te nemen. Bedrijven die de regel van één uur stelselmatig negeren, riskeren een boete van 4 procent van hun wereldomzet.

Na de Europese verkiezingen gaat het nieuwe EU-parlement onderhandelen met de EU-landen over definitieve wetgeving.

  1. Rechter die verkrachter (16) beschermde omdat hij ‘uit goede familie’ kwam, neemt ontslag

    Rechter die verkrach­ter (16) beschermde omdat hij ‘uit goede familie’ kwam, neemt ontslag

    ‘Als je eerste keer een verkrachting is...’ - Dat stuurde een Amerikaanse jongen (16) naar zijn vrienden, samen met een filmpje dat toonde hoe hij een meisje (16) aanrandde dat onder invloed was van alcohol. Hij moest voor de rechter verschijnen en die pleitte voor mildheid omdat de tiener uit een goede familie kwam en goede resultaten haalde op school. Er volgde een storm van protest en de rechter heeft nu met onmiddellijke ingang ontslag genomen.