Europarlement steunt Commissie: gas en kernenergie toch ‘groen’
Plannen van Brussel om gas en kernenergie als ‘groen’ te bestempelen, en daarmee grote beleggers te verleiden tot miljardeninvesteringen in deze twee energiebronnen, blijven overeind. Met 328 tegen 278 stemmen gaf het Europese Parlement vanmiddag zijn steun.
De opstelling van het parlement is een overwinning voor Commissievoorzitter Von der Leyen, maar ook voor de twee landen – Frankrijk, toen ook al onder Macron, en Duitsland, nog onder Merkel – die haar stevig het mes op de keel zetten om haar omstreden plannen in te dienen.
Von der Leyen deed dat op oudejaarsavond in de laatste minuten van 2021, in de hoop dat zoveel mogelijk tegenstanders aan de champagne zouden zitten. Ze weigerde vervolgens een publieke consultatie, negeerde de adviezen van haar eigen experts en schoof ook het parlement opzij. Dat kreeg pas gisteren een debat en vandaag de stemming.
Schaamtevolle aderlating
De uitslag daarvan leidde vooral bij links tot grote teleurstelling. PvdA’er Paul Tang spreekt van ‘geïnstitutionaliseerde greenwashing op een ongeëvenaarde schaal’ en ‘een schaamtevolle aderlating voor het klimaat’. Bas Eickhout van GroenLinks van ‘een grote klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider wereldwijd’ en ‘een rampzalig signaal naar investeerders en de rest van de wereld’. Eickhout en Tang probeerden al maanden, de laatste weken met een partijoverschrijdende coalitie in het parlement, een meerderheid tegen de Commissieplannen te organiseren.
VVD en CDA in Europa zijn blij met de bevoordeling van gas en kernenergie. ,,Als we onze klimaatdoelen willen halen, hebben we de luxe niet om technologieën uit te sluiten”, aldus CDA’er Tom Berendsen, die graag geld zou zien gaan naar kleine modulaire kerncentrales, waarvoor hij op deze site al eerder een pleidooi hield.
Ook VVD’er Jan Huitema zegt dat we ons uitsluiting van gas en kernenergie niet kunnen veroorloven. ,,Om als Europa de groene transitie te kunnen maken, blijven dit wat de VVD betreft belangrijke bronnen.”
Wetenschappelijke basis ontbreekt
Voor- en tegenstanders van de zogenaamde taxonomiemaatregel zagen in de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis allebei een versterking van hun eigen standpunt. De afhankelijkheid van Russisch gas onderstreept de noodzaak om alle beschikbare investeringen naar duurzame bronnen als zon en wind te sturen, en niet naar gas, aldus tegenstanders.
Gas- en kernenergie zijn in de overgangsfase naar schone energie onontbeerlijk, aldus Mairead McGuinness (Financiële diensten en kapitaalmarkten) namens de Commissie. Zij wees erop dat landen als Duitsland door de energiecrisis terugvallen op steenkool, dat nog veel vervuilender is dan gas.
Voor de Commissie is er nog steeds geen reden om de champagne boven te halen. Twee lidstaten, Oostenrijk en Luxemburg, hebben al aangekondigd naar de Europese rechter te stappen. Volgens Eickhout, destijds Parlementsonderhandelaar over de taxonomiewetgeving, maken zij een goede kans omdat de Commissie zich door politieke motieven liet leiden en de adviezen van haar eigen experts niet volgde. Het groene stempel voor de twee omstreden energiebronnen zou daardoor de wetenschappelijke basis missen die de wet voorschrijft.
Kijk onze video's over klimaatverandering in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Met video
Tien doden, onder wie drie kinderen, bij brand in VS
Bij een woningbrand in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn in de nacht van donderdag op vrijdag tien doden gevallen, onder wie drie kinderen. Eerder op de dag vrijdag dachten de autoriteiten nog dat er drie doden gevallen waren. -
Poetin verliest ‘wolvin’: eerste vrouwelijke Russische officier omgekomen in Oekraïne
Er is voor het eerst een vrouwelijke Russische officier omgekomen bij de invasie van Oekraïne. Het gaat om luitenant-kolonel Olga ‘Korsa’ Kachura (52). Dat bevestigt Denis Poesjilin, de leider van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk (DPR). -
EU-import Russisch gas al één derde lager, Brussel houdt rekening met nieuwe afsluitingen
De Europese import van Russisch gas is vergeleken met vorig jaar juni al met één derde gedaald, niet in het laatst dankzij Poetin zelf. Die heeft nu al twaalf EU-lidstaten helemaal of gedeeltelijk drooggezet. Brussel houdt rekening met nieuwe afsluitingen. -
Zwarte zaterdag: al vroeg druk op wegen populaire vakantiebestemmingen
Op wegen naar populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders was het zaterdag al vroeg druk. In Frankrijk stonden de hele ochtend lange files op de route naar de Atlantische kust, in de buurt van Lyon, voor de Mont Blanctunnel en richting de Spaanse grens. De piek werd volgens de ANWB bereikt rond het middaguur.
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Masseur verkracht Nederlandse (31) op hotelkamer in India: 10 jaar gevangenisstraf
Voor het verkrachten van een Nederlandse toeriste moet een 42-jarige man uit India tien jaar de gevangenis in. Dat heeft een rechtbank aldaar gisteren besloten. Daarnaast krijgt de dader een symbolische geldboete opgelegd.