Europese gasprijs terug op niveau van begin turbulent 2022: ‘Goed nieuws voor consument’
De Europese gasprijs lijkt aan het einde van een turbulent jaar terug te keren naar het niveau van begin januari 2022. De prijs van de brandstof daalde vandaag voor de zevende dag op rij door het ongebruikelijk milde winterweer in grote delen van Europa. En dat is ook goed nieuws voor de consument.
Dankzij de hogere temperaturen daalt het gasverbruik voor verwarming en blijven de gasvoorraden op peil. Ook verbruikt de industrie tijdens de feestdagen traditioneel minder gas.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs vanochtend met 1,6 procent tot 81,68 euro per megawattuur gas. Vorige week zakte de gasprijs al met bijna 30 procent. Daarmee staat deze nu weer nagenoeg op het niveau van het begin van 2022, toen ook zo’n 80 euro per megawattuur moest worden betaald. Het is fors lager dan de pieken van ongeveer 350 euro die eind augustus werden bereikt. Ondanks de daling is gas evenwel nog altijd een stuk duurder dan afgelopen jaren, toen minder dan 30 euro per megawattuur werd betaald.
Russische inval Oekraïne
De gasprijs, die vanaf oktober 2021 al sterk begon te stijgen door lagere leveringen aan Europa door Rusland, liet dit jaar flinke schommelingen zien. Nadat in december vorig jaar een daling werd ingezet, schoot de gasprijs in februari omhoog door de Russische inval in Oekraïne. De dreiging van sancties van het Westen tegen Moskou en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien, zorgden voor zenuwen op de markt.
In de daaropvolgende maanden leek de gasprijs zich wat te stabiliseren door het warme lenteweer en doordat het Russische staatsgasconcern Gazprom gewoon gas bleef leveren aan Europa. Vanaf midden juni knalde de gasprijs echter weer omhoog. Dat kwam doordat Gazprom waarschuwde dat technische problemen de levering via een belangrijke gaspijpleiding naar Duitsland met 40 procent zouden kunnen verminderen.
Russische gaskraan dicht
Vanaf dat moment begon Gazprom steeds minder gas te leveren aan verschillende Europese landen en werd de Russische gaskraan bijna volledig dichtgedraaid. Europa beschuldigde Moskou daarop de gasleveringen in te zetten als wapen. In de zomermaanden ging de gasprijs gestaag omhoog tot de piek van rond de 350 euro per megawattuur in augustus. Dat kwam door zorgen dat Europese landen hun gasvoorraden niet op tijd zouden kunnen aanvullen voor de winter door het wegvallen van de Russische leveringen.
Om tekorten aan aardgas op te vangen, begonnen steeds meer Europese landen met het importeren van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Mede daardoor en dankzij het milde herfstweer wist Europa de gasopslagen te vullen. De gasprijs zal mogelijk ook nog verder dalen doordat het milde winterweer naar verwachting zal aanhouden tot de eerste week van januari.
De daling is goed nieuws voor de consument, zegt energiespecialist Joris Kerkhof van Independer. Hij verwacht dat de daling ook te zien zal zijn in de energierekening. De gasprijs per kuub bij Budget Energie (maandelijks tarief) is inmiddels al onder de 2 euro gedoken, namelijk 1,91569.
Hoe snel andere leveranciers zullen volgen, zal mede afhankelijk zijn van het moment dat zij het gas hebben ingekocht. Kerkhof: ,,Veel consumenten hebben een variabele contract en de tarieven daarvan wijzigen soms per maand, per half jaar of jaar. Het verschilt dus per leverancier hoe snel zij de daling doorberekenen aan de consument. Als je 3,40 euro betaalt per kuub gas, heeft je leverancier waarschijnlijk in augustus ingekocht, en niet afgelopen maand", legt hij uit.
Volgens de energie-expert kunnen veel klanten sowieso binnenkort een bericht verwachten van hun energieleverancier. ,,De voorschotbedragen zullen omlaag gaan door het prijsplafond.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video’s over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom
De prijzen voor energie schoten de lucht in. Wat is de prijs voor gas, elektriciteit en brandstof nu? En hoe staat het met de gasvoorraad? Deze grafieken geven antwoord. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Acht bewakers mogelijk aangeklaagd voor moord na fatale brand in migrantenopvang Mexico
De fatale brand in een detentiecentrum voor migranten in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juárez wordt onderzocht als een mogelijk geval van meervoudige moord. Bij de brand kwamen maandagavond 39 mensen om en raakten 27 personen gewond. -
Paus Franciscus (86) in ziekenhuis met luchtweginfectie, geen corona
Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen. -
Rapport Amnesty: westerse landen hanteren ‘dubbele standaard’ op gebied van mensenrechten
Westerse landen hanteren dubbele standaarden en reageren niet adequaat op mensenrechtenschendingen, wat straffeloosheid en instabiliteit in de hand werkt. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in haar nieuwe jaarrapport. ,,Het internationale systeem om wereldwijde crises aan te pakken faalt”, zo luidt de kritiek.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
EU verbruikte 20 procent minder gas dan in afgelopen jaren, Finland bespaarde het meest
De Europese Unie heeft van augustus tot en met november ruim 20 procent minder aardgas verbruikt dan het gemiddelde voor die periode in voorgaande jaren. De 27 lidstaten spraken na de Russische inval in Oekraïne af om het gasverbruik met zeker 15 procent te verminderen om een acuut tekort aan de brand- en grondstof te voorkomen. -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer