Executie van Che Guevara bleef de beul tot aan zijn dood achtervolgen
De Boliviaanse oud-militair die Che Guevara doodschoot is op 80-jarige leeftijd overleden. Voor Mario Terán was de executie van de Cubaanse guerrillaleider het ‘verschrikkelijkste moment van zijn leven’. Het bleef hem tot zijn dood achtervolgen.
Met naar verluidt negen kogels, waarvan er drie hun doel misten, maakte Mario Terán op 9 oktober 1967 een eind aan het leven van Ernesto ‘Che’ Guevara. De Boliviaanse soldaat, die toen 24 jaar oud was, kreeg de opdracht om Guevara te executeren.
Een Boliviaanse legereenheid had Guevara een dag eerder na een klopjacht gevangengenomen. De marxistische revolutionair en Cubaanse guerrillaleider raakte gewond en werd daarna vastgehouden in een lokaal van een school in La Higuera. Aanvankelijk zou Guevara berecht worden, maar de president van Bolivia gelastte direct zijn executie.
In de ogen kijken
Terán liep die dag de ‘cel’ binnen. Hij zag Guevara met zijn rug tegen de muur op de vieze grond zitten. De soldaat richtte zijn M2-machinegeweer op Guevara, die opstond. Even keken de twee elkaar in de ogen keken en aarzelde Terán. Toen Terán in een naastgelegen lokaal het geluid hoorde van de executie van een medegevangene van Guevara, haalde hij onder druk van Boliviaanse officieren alsnog de trekker over.
Terán zei later: ,,Het was het verschrikkelijkste moment in mijn leven. Op dat moment zag ik Che groot, heel groot, reusachtig. Zijn ogen lichtten fel op. ‘Blijf rustig’, zei ik tegen mezelf, ‘en richt goed. Je gaat iemand doden.’ Ik ging dus een stap achteruit, sloot de ogen en schoot.’’
Souvenir
Terán vuurde negen kogels. Volgens biografen misten drie kogels. Drie andere kogels doorboorden de longen. Soldaten poseerden bij het lichaam als een soort ‘jachttrofee’ en Guevara werd uitgebreid gefotografeerd als een ‘souvenir’.
Het blijft onduidelijk waarom Terán de executie moest voltrekken. Volgens sommigen zou hij zich vrijwillig hebben aangeboden. Anderen - onder wie de broer van Guevara - beweren dat de soldaat met tegenzin gedwongen werd door zijn superieuren.
Vijf dagen na de executie van Guevara pleegden studenten van de Revolutionair Linkse Beweging met een zelfgemaakte bom een aanslag op de Boliviaanse ambassade in Mexico-Stad. Twee jaar later werd de boer die het leger had getipt over de schuilplaats van Guevara gedood met een dozijn schotwonden in zijn hoofd.
Haatcampagne
Toen een Franse journalist van het tijdschrift Paris Match de beul van Guevara onthulde, werd Terán het mikpunt van een wereldwijde haatcampagne van linkse radicalen. Hij trok zich onder een schuilnaam terug in de anonimiteit, weigerde met journalisten te praten en slechts weinigen wisten waar hij verbleef.
Terán trouwde en kreeg twee kinderen. Hij ging na 33 jaar trouwe militaire dienst met pensioen.
Staaroperatie
Cuba gebruikte Terán later om de nalatenschap van Guevara te verheerlijken. Verschillende media meldden in 2007 dat de Cubaanse autoriteiten de ‘beul’ gratis aan staar lieten opereren. Terán zou vrijwel blind zijn geweest, maar de ingreep zou hem hebben genezen. Terán ontkende dat hij bijna blind was, maar bevestigde dat hij in Cuba aan staar geopereerd was.
Donderdag overleed Terán na een langdurige ziekte in een militair ziekenhuis in Santa Cruz de la Sierra, zo meldde de krant El Deber na informatie van een pastoor die zijn familie bijstond.
Voormalig generaal Gary Prado Salmón, die de operatie tegen de rebellengroep van Guevara destijds leidde, noemde Terán een moedig man. ,,Hij heeft vrijwillig een opdracht uitgevoerd die van de president kwam.’'
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlander niet bij ons bekend’
De 24-jarige Nederlander die internationaal gezocht wordt voor een moord in een Deens hotel, staat zeer waarschijnlijk op bewakingscamera’s van dat hotel. De beelden zijn overgedragen aan de Deense politie, zegt een woordvoerder van de keten tegen deze site. Het gloednieuwe hotel in hartje Kopenhagen is pas sinds september vorig jaar open voor publiek. ,,Het is een ontzettend heftig incident en we leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.” -
WHO: apenpokken nu in 19 landen, uitbraak blijft beheersbaar
De recente uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk, maar blijft vooralsnog beheersbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ziektevirus is eigenlijk alleen in delen van Afrika gebruikelijk, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Sindsdien zijn er 131 gevallen geregistreerd in negentien landen en nog eens 106 vermoedelijke gevallen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Argentijnse wetenschappers vinden fossiel van ‘Draak des doods’
Argentijnse wetenschappers hebben een nieuwe soort ontdekt: een enorm vliegend reptiel. Het wezen draagt de bijnaam Draak des doods en leefde zo’n 86 miljoen jaar geleden tussen de dinosaurussen. -
met video
Dit gebeurde er vannacht: VN meldt recordaantal vluchtelingen van 100 miljoen, strijd om Donbas gaat door
Volgens de Verenigde Naties zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht: ,,Een duizelingwekkend record.” En de strijd in het oosten van Oekraïne gaat onverminderd door.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Extreme temperaturen in Europa: tot 43 graden in Spanje, ook bloedheet in Frankrijk
Het zuiden van Spanje kreunt onder zinderende hitte met temperaturen rond de 43 graden. Het is extreem warm voor de tijd van het jaar, ook in andere delen van Europa. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?