Explosief CIA-rapport: Saoedische kroonprins betrokken bij moord op Khashoggi
VIDEODe Saoedische kroonprins steunde de operatie om de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden. De machtigste man van Saoedi-Arabië zag de vermoorde criticus van het regime als bedreiging voor het koninkrijk. Dat blijkt uit vrijgegeven bevindingen uit een explosief rapport van de Amerikaanse geheime dienst CIA.
Delen per e-mail
Het is ‘uiterst onwaarschijnlijk’ dat Saudische functionarissen een dergelijke operatie uitvoerden zonder autorisatie van de kroonprins, aangezien hij sinds 2017 ‘absolute controle’ heeft over alle operaties rond veiligheid en inlichtingendiensten, zo stelt het rapport.
Khashoggi verdween spoorloos tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul in oktober 2018. Hij werd daar naartoe gelokt en is daar, zo wordt aangenomen, vermoord door een speciaal commando. De Amerikanen hebben het over 21 personen die hoogstwaarschijnlijk op een of andere manier betrokken waren bij de moord op Khashoggi, waaronder het 15-koppige commandoteam.
Het rapport is lang geheim gehouden door de hoogst explosieve inhoud. De kroonprins geldt als de machtigste man van de olierijke staat, en Saudi-Arabië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van de Verenigde Staten. Onder president Trump waren de betrekkingen hartelijk maar schimmig. Zijn opvolger Biden liet eerder al weten de relatie met Saudi-Arabië te gaan herzien en ‘transparanter’ te maken.
Biden telefoneerde donderdag nog met de Saudische koning Salman en zou het belang van mensenrechten hebben benadrukt. Het is niet bekend of hij toen ook het Khashoggi-rapport heeft aangekaart.
Publiek geheim
Feitelijk bevestigt het CIA-onderzoek wat al publiek geheim is. Er was al weinig twijfel dat kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) in 2018 betrokken was bij de dood van de kritische Khashoggi. VN-functionarissen concludeerden eerder onomwonden dat de prins organisator was van de moord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Ook een aantal Democratische Congresleden meldde al niet te twijfelen aan diens betrokkenheid.
De regering-Trump had al sancties opgelegd aan zeventien Saoedische functionarissen, maar Trump hield de hoofdverdachte, prins Mohammed, publiekelijk de hand boven het hoofd. Tegenover de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bob Woodward ging de president er zelfs prat op het hachie van de kroonprins te hebben gered (‘Í saved his ass’, zei Trump letterlijk) door het inlichtingenrapport over de moord niet openbaar te maken, ondanks dat hij daartoe wettelijk verplicht was. Niet lang daarna passeerde Trump ook nog eens het Congres door een omstreden wapendeal met de Saoedi’s ter waarde van slordige 8 miljard dollar (6,5 miljard euro) goed te keuren.
Maatregelen
In Democratische kringen wordt opgeroepen ondanks alle bedenkingen en strategische overwegingen toch een reeks maatregelen te nemen tegen iedereen die bij de moord betrokken was, inclusief de kroonprins. Dat zou dan gaan om financiële sancties en visumbeperkingen. Mogelijk worden Saoedische diplomaten uitgewezen.
Hatice Cengiz, de verloofde van de om het leven gebrachte Khashoggi, vindt dat gerechtigheid is gedaan door het rapport. Cengiz reageerde via Twitter met ,,#justiceforjamal”. Zij had op 2 oktober 2018 haar aanstaande echtgenoot aan het begin van de middag de Saudische ambassade in Istanbul zien binnengaan om nog wat papieren in orde te maken voor hun huwelijk. Khashoggi, onder meer columnist van The Washington Post, keerde niet meer terug. Hij bleek vermoord en in stukken gezaagd.
Sanctie-lijst
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een voormalig adviseur van de Saudische kroonprins en een elite-eenheid van het koningshuis op de sanctielijst gezet. Het gaat om de voormalige plaatsvervangend chef van de geheime dienst Ahmed al-Asiri en de snelle interventiemacht RIF. Van maatregelen tegen kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Riyad, was vrijdag in Washington geen sprake.
Al-Asiri was volgens Financiën de leider van de missie die resulteerde in de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul door een commandoteam. Onder de daders waren verscheidene RIF-leden. De sancties houden onder meer in dat eventuele bezittingen van deze Saudiërs in de VS worden bevroren en dat Amerikanen geen zaken met hen mogen doen.
Nadat het rapport over het ombrengen van Khashoggi naar buiten was gebracht, kondigde buitenlandminister Antony Blinken meteen inreisbeperkingen aan voor 76 staatsburgers van Saudi-Arabië. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ‘bedreiging van dissidenten in het buitenland’. Namen noemde Blinken niet.
Khashoggi had een huis in de Amerikaanse staat Virginia en schreef columns voor The Washington Post. Hij liet zich regelmatig kritisch uit over de Saudische monarchie.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Meghan en Boris Johnson gaan niet naar uitvaart prins Philip, Harry wel
De begrafenis van prins Philip, de vrijdag overleden echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, is zaterdag 17 april. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. -
update
Dodental door cycloon in Indonesië bijgesteld van 128 naar 86
Het dodental als gevolg van tropische cycloon Seroja in Indonesië ligt op 86, melden lokale autoriteiten. Momenteel worden er nog minstens 98 mensen vermist. Door het zware weer wordt de zoektocht naar slachtoffers bemoeilijkt. -
Berging Nederlands spookschip bij Noorwegen tot morgen uitgesteld door slecht weer
De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika in Noorwegen kan nog niet beginnen doordat een helikopter nog niet kan opstijgen. Het reddingsteam van Boskalis wacht op groen licht van de Noorse kustwacht, maar het ziet er naar uit dat dat vandaag niet meer gaat gebeuren. -
Geen levenslang voor Franse terreurverdachte die in Rotterdam werd gepakt
De Franse rechter heeft drie mannen ieder veroordeeld tot 24 jaar cel omdat ze deel uitmaakten van een terroristische organisatie. Dat is een tegenvaller voor justitie: die had levenslang geëist. -
PREMIUM
Dreiging van ‘totale oorlog’ neemt weer toe in Oekraïne
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen de laatste weken weer hoog op. Rusland stuurt extra troepen richting de oostgrens met het buurland en extra militair materieel naar de Krim. Komt het weer tot een totale oorlog?
-
Hulporganisaties in Nigeria bestookt door jihadisten
Jihadisten die banden hebben met de terreurorganisatie Islamitische Staat, hebben zaterdag in de Nigeriaanse stad Damasak diverse humanitaire voorzieningen aangevallen. Dat hebben medewerkers van hulporganisaties meegedeeld. -
PREMIUM
Acties Biden tegen wapengeweld misschien ‘lullig gebaar’, maar soms begint het daarmee
President Joe Biden neemt de eerste stap om vuurwapengeweld in zijn land aan te pakken. Amerikaexperts zien zijn actie als een druppel op de gloeiende plaat. Maar soms kan het kleinste stapje het begin zijn van een grotere verandering, zegt vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen. -
‘Blauwe muur van stilte’ doorbroken tijdens George Floyd-proces
Om zó lang op George Floyds nek te blijven knielen toen die eenmaal met zijn handen achter zijn rug geboeid was en op zijn buik op straat lag, had ‘op geen enkele manier of vorm ook maar iets te maken met waar de politie voor staat’. Dat verklaarde hoofdcommissaris Medaria Arradondo op de zesde dag van het moordproces tegen Derek Chauvin.