Extreem winterweer in Alpen. ‘Dit zie je maar eens in de honderd jaar’

Vijf vragenHevige sneeuwval levert ook de komende dagen chaos en levensgevaarlijke situaties op in de Alpen. Wat is er precies aan de hand? En belangrijker: wat is de oorzaak, en gaat het vaker gebeuren? Moeten we ons zorgen maken over onze wintersport? Vijf vragen over de sneeuwchaos.

Al dagen sneeuwt het extreem in de Alpenlanden Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en voorlopig is het einde nog niet in zicht. Dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten en toegangswegen zijn dicht of moeilijk begaanbaar. Oostenrijk, de favoriete bestemming van de circa 800.000 Nederlanders die elk seizoen op wintersport gaan, is het hardste getroffen. 

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.