Beeld van het dak van het gebouw waarop de F-16 is gecrasht.
Volledig scherm
Beeld van het dak van het gebouw waarop de F-16 is gecrasht. © AP

F-16 stort neer op gebouw in Californië

UPDATEIn de Amerikaanse staat Californië is een F-16 neergestort in een loods in de buurt van luchtmachtbasis March Air Reserve Base bij Riverside. Op de grond raakten vijf personen gewond. De piloot kon zich volgens een legerwoordvoerder in veiligheid brengen met zijn schietstoel. Hij is uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht.

De hulpdiensten rukten donderdagmiddag (lokale tijd) met groot materieel uit, omdat de straaljager bewapend was. De crash veroorzaakte een kleine brand, die snel werd gedoofd door de sprinklerinstallatie. De F-16 boorde zich vlak na het opstijgen in het dak van het gebouw. Op luchtfoto’s is een groot gat te zien in het dak van het pand. Ook in het gebouw heeft het toestel een grote ravage aangericht.

Zeker een medewerker van het bedrijf dat in de loods is gehuisvest, raakte ernstig gewond, meldde NBC Los Angeles. Volgens de nieuwszender sloeg de piloot vlak na de start alarm wegens een probleem met het hydraulisch systeem. Hij probeerde nog een noodlanding te maken maar verloor de controle over het toestel.

De parachute van de piloot, die zich met zijn schietstoel in redding wist te brengen.
Volledig scherm
De parachute van de piloot, die zich met zijn schietstoel in redding wist te brengen. © AP
  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.