Volledig scherm
De Zuid-Afrikaanse Theunis Botha werd geplet door een olifant tijdens een jachtpartij in Zimbabwe. © Facebook

Facebookgebruikers veroordelen leedvermaak om geplette jager

Een groep dierenrechtenactivisten ligt onder vuur, nadat ze op Facebook een fotobericht deelde waarin de dood werd gevierd van een Zuid-Afrikaanse jager die 19 mei in Zimbabwe werd geplet door een olifant. Dat gebeurde toen het beest in volle vaart werd doodgeschoten. 

Op de foto is te zien hoe Theunis Botha (51) dood onder de olifant ligt. Alleen zijn sterk verkleurde hoofd en een arm steken nog onder de kolos uit. De afbeelding werd oorspronkelijk gepost door een vrouw uit het Britse Oxford. Zij schreef er de volgende tekst bij: ,,Dus het is OK om foto's te plaatsen van jagers met hun prooi maar niet van jagers die ten prooi vallen aan hun toekomstige trofee als die op hen valt na te zijn doodgeschoten? Yeah. Okay. Nope, NOT sorry."

De Deepadale-Game Farm  deelde de post en plaatste er spottende teksten bij waarin de dood van de jager wordt gevierd. Hij kreeg volgens hen zijn verdiende loon en is nu zelf de jachttrofee waarmee de olifant op de foto mag. Veel gebruikers van sociale media veroordelen de post. Ze vinden dat de Facebookgroep gesloten moet worden en de leden achter de tralies gezet zouden moeten worden. 

Harteloos

Een verontwaardigde Facebookgebruiker beschuldigt de groep van harteloosheid. ,,Mensen die legale jacht niet kunnen verdragen en denken dat het in orde is om zich minachtend uit te laten over de mensheid en zich te verlustigen aan de dood van een vader van vijf kinderen. Ik ben bedroefd, ziek van walging en geschokt."

Het drama gebeurde op het terrein van de Good Luck Ranch, een privépark in de buurt van Hwange. Volgens de Zuid-Afrikaanse nieuwssite netwerk24.com vuurde Botha op drie olifanten die op de groep jagers afstormden. Een vierde olifant kwam van de zijkant op de jagers afgerend. Ze gooide Botha met haar slurf in de lucht en werd even later doodgeschoten door een andere jager. De olifanten zouden zo agressief hebben gereageerd omdat de jagers te dicht in de buurt kwamen van een kudde met zwangere of net bevallen dieren. 

Botha gold als een pionier van de Europese drijfjacht in Afrika waarbij roedels honden werden ingezet om de prooi richting de jagers te drijven. Zijn jachtfirma werd opgericht in 1983. Volgens de website van Theunis Botha Big Game Safaris ging de zeer ervaren jager in 1989 voor het eerst op pad met een groep amateurjagers om zijn universitaire opleiding te kunnen bekostigen.