Familie Nederlandse coronapatiënt was in ziekenhuis toen Duitse arts hem ‘uit zijn lijden verloste’
De zaak van de vermeende doodslag op een Nederlandse coronapatiënt die op sterven lag in een Duits ziekenhuis neemt bizarre vormen aan. De familie van de 47-jarige Rotterdammer was in de Uniklinik Essen op het moment dat de verdachte narcosearts hem ‘uit zijn lijden verloste’, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Essen.
Delen per e-mail
Of de familie getuige was van de dodelijke injectie die narcosearts Andreas B. (44) het slachtoffer zou hebben gegeven, kan het OM niet zeggen. De narcosearts handelde volgens de woordvoerster niet op verzoek van de familie van de Nederlander. ,,In dat geval zou de verdenking tegen de arts geen doodslag zijn geweest.’’ Bij doodslag is in Duitsland, anders dan in Nederland, ook sprake van voorbedachte rade. Het verschil met moord is dat ‘laaghartige motieven’ zoals hebzucht of lust ontbreken.
De aanwezigheid van de familie werpt een nieuw licht op de verklaring die de arts na zijn arrestatie aflegde bij de politie over de dood van de Nederlander. Andreas B. verklaarde ‘het lijden van de patiënt en diens familie niet langer te hebben kunnen aanzien.’ Ook in Duitsland is het gebruikelijk dat familie wordt gevraagd naar het ziekenhuis te komen als de situatie van een patiënt verslechtert. De 47-jarige Rotterdammer, die een vrouw en twee schoolgaande kinderen achterlaat, was een dag of tien eerder opgenomen op de intensive care in het universitair ziekenhuis in Essen. Daarvoor verbleef hij in een ziekenhuis in Venlo.
Het OM verklaarde maandag dat de hoofdarts alleen een korte verklaring had afgelegd over de dood van de Nederlandse coronapatiënt en niet over die van een 50-jarige Duitse lotgenoot die eveneens door zijn toedoen zou zijn overleden, maar komt daar nu op terug. ,,Ook in dat geval kon de verdachte het lijden van de patiënt en diens familie naar eigen zeggen niet langer aanzien’’, zegt de woordvoerster.
Hartstilstand
De twee coronapatiënten lagen op sterven en overleden op respectievelijk 13 en 17 november. Volgens de WDR, de openbare omroep van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kregen ze een middel geïnjecteerd dat meteen een hartstilstand veroorzaakte. Het Openbaar Ministerie geeft daar geen commentaar op.
Het ziekenhuis meldde gistermiddag in een verklaring ‘dat het vermoeden bestaat dat de arts opzettelijk en illegaal medicijnen heeft toegediend aan twee ernstig zieke mensen in hun laatste stervensfase, wat heeft geleid tot hun overlijden.’ Actieve euthanasie is in Duitsland verboden. Zelfs een arts mag niet zelf de dood van een patiënt bewerkstelligen.
Monsterklus
Iemand die van de overlijdens hoorde, meldde die volgens het Openbaar Ministerie enkele dagen later aan de ziekenhuisleiding. Die schorste de arts meteen en informeerde het OM. De politie arresteerde B. vorige week woensdag. Hij werd een dag later in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van tweevoudige doodslag. Onderzoek moet uitwijzen of hij meer overlijdens op zijn geweten heeft.
B. had als hoofdarts een hoge functie. De Duitse stichting Patiëntenbescherming riep gisteren op alle overlijdens te onderzoeken op momenten waarop hij dienst had. De recherche is volgens het OM al bezig met die ‘monsterklus’. Andreas B. werkte sinds februari 2020 in de Universitätsklinikum Essen. Daarvoor was hij werkzaam in een ziekenhuis in Heidelberg, bevestigt het OM na berichtgeving door Bild.
Advocaat
De nabestaanden van de 47-jarige Rotterdammer willen voorlopig niet met de media praten en vragen met rust te worden gelaten. ‘Als familie zitten we midden in de eerste fase van rouwverwerking. We zijn nog in shock naar aanleiding van het nieuws uit Duitsland. Het verlies en dus het verdriet is allemaal nog heel vers. In een later stadium c.q. zodra er meer te melden is, zullen wij dat via onze advocaat laten weten’, luidt het in een verklaring verspreid via hun Rotterdamse raadsman Frank van Ardenne.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arts uit Essen vast voor doden van twee coronapatiënten, collega’s in shock
ESSEN - Een hoofdarts van het universitair ziekenhuis in het Duitse Essen is gearresteerd op verdenking van het toedienen van een dodelijke injectie aan twee coronapatiënten. De slachtoffers, 47 en 50 jaar oud, zouden ernstig ziek zijn geweest. De verdachte legde over één van de gevallen een verklaring af, melden Duitse media. -
Kim Jong-un geeft zichzelf meer macht met nieuwe titel
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt zijn greep op de macht te willen verstevigen. Hij kreeg op een partijcongres in Pyongyang de titel toegekend van Algemeen Secretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Zijn vader Kim Jong-il en grootvader Kim Il-sung hadden diezelfde titel. -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook? -
VIDEO Demonstratie voor overleden arrestant Ibrahima (23) in Brussel loopt uit de hand, ME massaal aanwezig
Bij het station in Brussel is vanmiddag een demonstratie uit de hand gelopen. Honderden betogers kwamen bijeen om duidelijkheid te eisen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed afgelopen weekend nadat hij door de politie was opgepakt. Aanvankelijk verliep de betoging vreedzaam, maar omstreeks 16.00 uur sloeg de sfeer om. De Mobiele Eenheid staat klaar met een waterkanon. -
Vergiftigde oppositieleider Navalny keert zondag terug naar Rusland
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil op 17 januari terugkeren naar Rusland. Dat heeft de Russische politiek activist zelf aangekondigd op Instagram. Hij roept aanhangers op hem te verwelkomen. Navalny werd afgelopen jaar tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is in een Duits ziekenhuis hersteld.
-
PREMIUM
VIDEO Huis van Afgevaardigden stemt tweede keer voor ontslag van president Trump
Een primeur in de VS: voor het eerst krijgt een president voor de tweede keer met een afzettingsprocedure te maken. Maar die wordt pas afgerond ná zijn aftreden. De Senaat behandelt de impeachment-procedure niet eerder dan 19 januari. Één dag voordat president Biden wordt ingezworen. -
Nederlandse patiënt gestorven in ziekenhuis Essen, arts opgepakt
ESSEN - Een van de twee mannen die eerder deze maand overleden in een ziekenhuis in Essen door toedoen van een arts, blijkt uit Nederland te komen. Dat laat de Duitse politie weten. De arts is opgepakt op verdenking van doodslag. -
Aanklagers: Aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool
Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns.