Volledig scherm
Toeristen in Dunhuang in het noordwesten van China. © AFP

Filerijden in woestijn bij ‘romantische kamelenritjes’

‘Je bent hier niet de enige voor een romantisch ritje op een kameel’, constateerde een Amerikaanse toeriste eerder in haar reisblog. En het is alleen maar veel drukker geworden bij de – als de wind hard genoeg waait - ‘zingende zandduinen’ in het Chinese Dunhuang. 

China’s VVV's beleven gouden tijden. Maar dat heeft een keerzijde, want soms is het ook lang wachten op een ritje bij de toch zeer afgelegen de Chinese woestijnstad Dunhuang.

Niet zozeer buitenlandse toeristen maar vooral Chinezen trekken massaal naar de fameuze oase in de Kumtag-woestijn in het middenwesten van het land. Ze willen mogelijk ervaren hoe stil en verlaten het ooit moet zijn geweest op de klassieke Zijderoute, de oude handelsroute tussen China en het Midden-Oosten. Een deel van die route was al voor onze jaartelling in gebruik en wordt nu tot leven gewekt door de Chinese president Xi.

In colonnes van vijf aan elkaar gebonden kamelen gaan toeristen naar de top van een zandduin waar ze vervolgens op een soort plastic deksel vanaf kunnen glijden. Of ze kunnen te voet met een trap omlaag of met een quad. Druk of niet, blijkens reisverslagen blijven toeristen diep onder de indruk van het adembenemende landschap en het schaduwspel van de zon op de hoekige duinflanken. De kamelen vinden het allemaal prima en sjokken onverstoorbaar omhoog. Soms met complete gezinnen op hun rug.

Volledig scherm
Toeristen op hun kamelen. © AFP
  1. Negen doden bij schietpartijen Duitse shishalounges, ‘dader handelde vanuit rechts-extremistisch motief’
    Update / video

    Negen doden bij schietpar­tij­en Duitse shishaloun­ges, ‘dader handelde vanuit rechts-extremis­tisch motief’

    Bij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn negen doden en vijf gewonden gevallen. In twee shishalounges zijn schoten gelost. De vermoedelijke dader is dood aangetroffen in zijn woning. Daar werd nóg een lijk aangetroffen. Het totale dodental staat daarmee nu op elf. Volgens het Duitse Bild had de dader een rechts-extremistisch motief. Van zijn hand zijn een brief en een video aangetroffen.