Volledig scherm
© AFP

Frankrijk: Reisbeperkingen geleidelijk minder

Frankrijk hoopt deze zomer weer toeristen uit Nederland en andere Europese landen te ontvangen, maar kan daarover nu nog geen zekerheid geven. Overal worden grensovergangen nog gecontroleerd, reizen is moeilijk en vliegtuigen staan aan de grond.

Quote

Ik zou heel graag tegen Nederlan­ders, ook die met een tweede huisje in Frankrijk, willen zeggen: u bent weer welkom. Maar daar wordt nog aan gewerkt

Jean-Baptiste Lemoyne

,,De reisbeperkingen in Europa moeten geleidelijk verminderd worden’’, zei staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne tijdens een persconferentie. Maar wanneer en in welke mate, kon hij nog niet zeggen. ,,Dat moet gecoördineerd worden tussen de Europese landen.’’

De staatssecretaris verwacht dat rond 15 juni knopen worden doorgehakt binnen de Europese Unie over het openen van de grenzen tussen landen.

,,De zomervakanties zullen dit jaar vooral binnenlands georiënteerd zijn. Mensen zullen vooral in eigen land op vakantie gaan, in Frankrijk en andere landen. Maar als de strijd tegen corona voorspoedig verloopt, moeten we ons erop voorbereiden dat mensen beetje bij beetje weer in Europa kunnen rondreizen.’’

Toerisme

Lemoyne zei nadrukkelijk dat de Franse toeristische sector, die al 40 miljard aan omzetverlies leed, het dit jaar vooral van de Franse vakantiegangers zal moeten hebben. Hij sprak over een bleu-blanc-rouge-zomer, verwijzend naar de kleuren van de Franse vlag. Vorige week zei hij dat Frankrijk het deze zomer ‘vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moet stellen’. Die opmerking leidde tot een golf aan annuleringen van Nederlandse vakantiegangers die gereserveerd hadden op campings in Frankrijk.

,,Ik zou heel graag tegen Nederlanders, ook die met een tweede huisje in Frankrijk, willen zeggen: u bent weer welkom’’, zei Lemoyne nu. ,,Maar daar wordt nog aan gewerkt. We moeten een evenwicht vinden tussen de volksgezondheid en de economie. Het is nog te vroeg om nu al duidelijkheid te geven. Mijn ideaal zou zijn dat iedereen straks weer kan gaan reizen. Maar het zal anders zijn dan voorheen.’’

Op vliegvelden en in treinen komen er nieuwe reisregels en voor campings gaan bijvoorbeeld protocollen gelden om verspreiding van het virus te voorkomen.

Lemoyne deed zijn opmerkingen na overleg met andere Europese bewindslieden over het toerisme. Volgens hem komt de Europese Commissie binnenkort met een online platform waarop alle reis- en vakantie-informatie komt te staan voor alle lidstaten.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, minder dan verwacht
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, minder dan verwacht

  Over de hele wereld gingen mensen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. In Washington waren tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.