Volledig scherm
Minister Muriel Pénicaud. © AFP

Frankrijk zoekt economische migranten om personeelstekort op te vullen

Frankrijk gaat gedeeltelijk de grenzen openstellen voor economische migranten. Als bepaalde bedrijfstakken geen Frans personeel kunnen vinden, mogen werknemers uit het buitenland worden gehaald. Daarvoor worden quota ingesteld.

Per jaar wordt bepaald welke behoeften bedrijven hebben en hoeveel buitenlandse arbeidsmigranten welkom zijn. ,,We gaan géén quota voor bepaalde nationaliteiten instellen. We komen met quota voor bepaalde beroepen’’, benadrukt minister Muriel Pénicaud (Arbeid).

Ze wees erop dat tot nu slechts 13 procent van alle verblijfsvergunningen naar zogeheten arbeidsmigranten gaat. ,,Tegelijkertijd kan de helft van de Franse bedrijven soms geen personeel vinden.’’

De minister gaat nog deze maand met het bedrijfsleven om de tafel zitten. In maart volgend jaar moet er dan een overzicht zijn van welke sectoren een beroep mogen doen op de ‘gastarbeiders’ en welke aantallen buitenlandse werknemers nodig zijn.

Nieuw beleid

Quote

Tot nu toe hebben we vaak zitten afwachten

premier Edouard Philippe

De maatregelen maken deel uit van het nieuwe migratie- en integratiebeleid dat de Franse regering heeft gepresenteerd. Het doel daarvan is vooral om ‘grip’ te krijgen op migratie. ,,Tot nu toe hebben we vaak zitten afwachten’’, zei premier Edouard Philippe bij de presentatie van twintig concrete maatregelen.

In veel gevallen gaat het om strengere regels. Frankrijk gaat migranten bijvoorbeeld vaker opsluiten en daarna sneller het land uitzetten als ze niet in aanmerking komen voor asiel. Voor migranten die de Franse nationaliteit willen, komen er strengere taaleisen.

Asielzoekers krijgen ook pas na drie maanden toegang tot de ‘normale’ gezondheidszorg. Nu hebben ze daar meteen na indiening van hun aanvraag recht op, maar dat systeem ‘wordt misbruikt door asielzoekers uit veilige landen’, aldus de regering. Fraude en misbruik van de regels, bijvoorbeeld door minderjarige migranten, zullen harder worden aangepakt.

Tegelijkertijd wil de Franse regering de asielprocedures versnellen en komen er volgend jaar 16.000 huizen beschikbaar voor een ‘waardige opvang’ van erkende politieke vluchtelingen.

Premier Philippe zei een evenwichtig beleid van ‘rechten en plichten’ voor migranten te willen invoeren. ,,We willen luisteren naar de zorgen van Fransen maar niet vervallen in populisme.’’

Gevoelig

Quote

De regering zou prioriteit moeten geven aan het creëren van werk aan onze landgeno­ten

Marine Le Pen

In Frankrijk liggen de maatregelen uiterst gevoelig. De linkse oppositie zegt dat de regering van president Macron een ruk naar rechts maakt. De rechtse oppositie vindt de maatregelen niet ver genoeg gaan. ,,De regering zou prioriteit moeten geven aan het creëren van werk aan onze landgenoten’’, aldus Marine Le Pen. Ook in Macrons eigen regeringspartij, La République en Marche, is er verdeeldheid.

De president heeft er doelbewust voor gekozen om – halverwege zijn ambtstermijn – met een uitgesproken migratiebeleid te komen. Hij is bang dat extreemrechts anders met het thema migratie aan de haal gaat en ontevreden kiezers binnenhaalt.