Migranten wagen zich de afgelopen weken steeds vaker in kleine bootjes aan de oversteek naar Engeland. (Archiefbeeld)
Volledig scherm
Migranten wagen zich de afgelopen weken steeds vaker in kleine bootjes aan de oversteek naar Engeland. (Archiefbeeld) © AFP

Franse kustwacht onderschept 71 migranten in bootjes op Kanaal

Op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland zijn 71 migranten op bootjes onderschept. De kustwacht van Frankrijk en die van Engeland ontdekten meerdere bootjes met verschillende aantallen migranten die onderweg waren naar het Verenigd Koninkrijk.

Rond 04.00 uur donderdagochtend werden veertien mensen uit een bootje gered. Ze werden gevonden door een marinehelikopter en met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis in Boulogne-sur-Mer gebracht. Daar waren nog acht migranten heen gebracht die waren gevonden toen ze op het punt van vertrekken stonden.

De Britse kustwacht trof een aantal boten dicht bij elkaar aan met in totaal 49 mensen aan boord. Veel van de migranten die van het Kanaal werden gehaald waren ook onderkoeld. Veel vluchtelingen proberen vanuit de haven van Calais in Frankrijk de oversteek te maken naar Engeland, in de hoop daar asiel te krijgen.

Zelfgemaakte bootjes

Voor de kust van Spanje zijn vandaag door de kustwacht zeker 100 migranten gered. Gisteren werden ook al tweehonderd vluchtelingen van zelfgemaakte bootjes geplukt.  De vluchtelingen werden op meerdere plekken gevonden. Meer dan de helft werd voor de Costa Blanca aangetroffen in kleine, vaak zelfgemaakte bootjes.

Ook waren 39 vluchtelingen op weg naar de Canarische Eilanden. Die eilandengroep ligt voor de Afrikaanse westkust, maar hoort bij Spanje. Een man die voor de Costa Blanca werd aangetroffen dreef op een klein opblaasbaar speelgoedbootje. Hij zat daar eerder op met een vriend, die is waarschijnlijk verdronken.

‘Levensgevaarlijk’

Vorige week haalde de Britse grensbewaking 69 migranten van bootjes, waarmee ze het Kanaal richting Engeland probeerden over te steken. Op de vijf bootjes zaten ook tien kinderen. ,,Wie probeert met een kleine boot het Kanaal over te steken, brengt zichzelf in groot levensgevaar”, waarschuwde de immigratiedienst.

Het aantal oversteken met bootjes is de afgelopen weken flink toegenomen. Op 4 december nog eveneens 79 illegale migranten, waaronder een aantal kinderen, op weg naar de zuidkust van Groot Brittannië door de kustwacht uit zee opgepikt

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.