Franse toerist (36) die dronebeelden maakte in Iraanse woestijn, verschijnt voor rechter en riskeert doodstraf
Een Franse toerist die al sinds mei vorig jaar in een Iraanse cel zit, moet donderdag voor de Revolutionaire Rechtbank van het land verschijnen op verdenking van spionage en anti-Iraanse propaganda. Dat deelde zijn advocaat vandaag mee.
Benjamin Brière (36) had in een Iraans natuurgebied beelden gemaakt met een drone en zich op sociale media uitgesproken tegen de verplichting voor vrouwen om een hijab te dragen.
Brière (36) was bezig aan een grote reis waarbij hij met een busje door Azië trok, net zoals hij eerder al deed in Scandinavië, de Balkanlanden en Turkije. Zijn reisavonturen deelde hij via Instagram. Maar aan zijn trip kwam abrupt een einde toen hij in mei 2020 werd opgepakt nadat hij een helicam - een drone waarmee luchtbeelden kunnen worden gemaakt - liet rondvliegen in een woestijn bij de grens tussen Iran en Turkmenistan.
De man wordt aangeklaagd voor spionage, omdat hij ‘foto’s nam in een verboden gebied’, en voor propaganda tegen Iran, omdat hij zich op sociale media kritisch uitliet tegen de verplichting voor Iraanse vrouwen om een hoofddoek te dragen. Op spionage staat mogelijk de doodstraf.
Uitgeput
Brière ontkent de beschuldigingen van spionage en heeft altijd beweerd dat hij louter als toerist in Iran vertoefde. ,,Benjamin Brière heeft de beschuldigingen tegen hem altijd krachtig ontkend. Hij is een spion noch een bedreiging voor de Iraanse binnenlandse veiligheid en is dat ook nooit geweest”, zegt zijn advocaat Philippe Valent.
De advocaat voegt eraan toe dat zijn cliënt hoopte op ‘een verklaring van onschuld en repatriëring naar Frankrijk’, zodat hij kan beginnen aan zijn fysieke en psychologische herstel. Volgens Valent is Brière aan het einde van zijn krachten en weet hij niets over de omstandigheden waarin de hoorzitting zal plaatsvinden.
Eind december ging Brière in hongerstaking om te protesteren tegen zijn omstandigheden in de gevangenis. Hij zal voor de rechter verschijnen na meer dan anderhalf jaar in hechtenis te hebben gezeten. ,,Zonder toegang te hebben gehad tot het dossier van het Openbaar Ministerie of enig basisrecht om zichzelf te verdedigen”, aldus Valent.
Moeizame communicatie
Brière’s zus Blandine zegt dat ze haar broer ongeveer eens in de drie weken mag spreken. Maar wanneer de man eindelijk toestemming krijgt om een telefoontje te plegen, worden al zijn gesprekken opgenomen en vertaald in het Perzisch, waardoor hij niet vrijuit kan spreken over zijn omstandigheden in de cel.
,,Soms laten ze hem een telefoontje plegen, soms niet. Er is niemand bij hem die Frans of Engels spreekt, dus hij moet elke dag vechten om te mogen communiceren”, aldus Blandine. Ook briefwisselingen tussen Benjamin en zijn familie werd achtergehouden.
Afgevaardigden van de Franse ambassade in Iran konden Benjamin bezoeken in de gevangenis. Ze zeggen dat hij geen tekenen vertoont van mishandeling, maar zijn familie maakt zich zorgen om zijn geestelijke gezondheid.
Hij heeft wel een drone gebruikt, maar we hebben het hier over een drone die hij online heeft gekocht voor 100 euro. Dat rechtvaardigt dit allemaal niet.
Brief aan Macron
Vorig jaar mei schreef Blandine Brière een open brief naar president Macron, met de vraag om ‘alle mogelijke diplomatieke middelen’ in te zetten voor Benjamins vrijlating, maar ze kreeg nooit een reactie. De vrouw denkt dat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet officieel wil uitspreken in de zaak. ,,Ze doen wat ze kunnen binnen de grenzen van wat mogelijk is voor Benjamin, dat weet ik. Maar het is gewoon zo dat het voor ons, na 20 maanden, niet genoeg is”, aldus Blandine, die benadrukt dat haar broer toerist is en geen spion.
,,We willen zo duidelijk mogelijk maken dat dit een misverstand is. Hij heeft wel een drone gebruikt, maar we hebben het hier over een drone die hij online heeft gekocht voor 100 euro. Dat rechtvaardigt dit allemaal niet.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drama aan Franse kust: ouders en dochter meegesleurd door grote golf
Drie leden van hetzelfde gezin zijn in de Franse kustgemeente Plogoff, in de noordwestelijke regio Bretagne, om het leven gekomen nadat ze werden meegesleurd door een ongewoon hoge golf. Dat hebben de lokale autoriteiten donderdagavond meegedeeld. De andere kinderen van het stel waren in de buurt toen het drama zich afspeelde. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Mogelijk ontslag voor geïrriteerde 911-centralist tijdens schietpartij Buffalo
Een centralist van het noodnummer 911 reageerde geïrriteerd toen een supermarktmedewerker om hulp belde tijdens de massaschietpartij in Buffalo afgelopen zaterdag. Ontslag hangt haar nu boven het hoofd. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
PREMIUM
Meeliften naar Kiev: ‘Als we onderweg in handen van de Russen vallen, gaan we eraan’
Zou het deze keer dan toch lukken? Ik vraag het me serieus af, wanneer ik woensdag Konstantin – zeg maar Kosta - aan de lijn krijg, een in Lviv gestrande makelaar uit Kiev. Een week geleden verdiende hij nog grof geld met met het bouwen en verkopen van flats, maar de oorlog maakte daar abrupt een einde aan. Nu staat hij op het punt om met zijn Renault Master – bouwjaar 2016 - vanuit het westelijke Lviv met hulpgoederen naar het belegerde Kiev te vertrekken. En ik mag meerijden. -
PREMIUM
Verbannen oud-koning Juan Carlos voor even terug in Spanje
Juan Carlos I, de oud-koning van Spanje, is na bijna twee jaar ballingschap in Abu Dhabi even terug in zijn land om een zeilwedstrijd bij te wonen. Maar is de inmiddels van rechtsvervolging ontslagen vorst nog welkom? -
Russen draaien gaskraan naar Finland dicht
De levering van aardgas aan Finland vanuit Rusland is vanochtend vroeg afgesneden. Het Finse staatsenergiebedrijf Gasum bevestigt dit nadat Finland weigerde leverancier Gazprom in roebels te betalen.