G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’
De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring.
Delen per e-mail
In Myanmar wordt al weken geprotesteerd vanwege de staatsgreep die het leger op 1 februari pleegde. Sinds gisteren zijn er bovendien grootschalige stakingen aan de gang. Onder meer veel winkels zijn daarom gesloten.
Hardhandig optreden van de autoriteiten kostte tot dusver zeker drie demonstranten het leven. De allereerste dode was de 20-jarige studente Mya. Zij werd op 9 februari in haar hoofd geschoten en overleed vorige week.
Afgelopen zaterdag vielen in de stad Mandalay opnieuw twee doden tijdens protesten, een tienerjongen en de 37-jarige Thet Naing Win. Voor die laatste werd vandaag een begrafenis gehouden.
,,Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten, moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden”, zegt de G7, die bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Ook de buitenlandvertegenwoordiger van de EU steunt de verklaring.
Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten, moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden
‘We kunnen niet een jaar wachten’
Sinds vandaag wordt er ook gedemonstreerd bij de Indonesische ambassade. Het protest is een reactie op berichten dat Jakarta achter het plan van de junta voor nieuwe verkiezingen volgend jaar staat. De Myanmarese demonstranten vinden dat het resultaat van de laatste verkiezing, waarbij regeringsleider Aung San Suu Kyi ruimschoots won, gehonoreerd moet worden. ,,We kunnen niet een jaar wachten", zei demonstrant Han Ni tegen persbureau AP.
Het ministerie van buitenlandse zaken in Indonesië meldt inmiddels dat het nieuwe verkiezingen in Myanmar niet steunt. Het land zou enkel op zoek zijn naar consensus in de regio over hoe Myanmars terugkeer naar een democratie te helpen.
Het leger zegt dat het de macht nam omdat er sprake was van onregelmatigheden bij de laatste verkiezingen, die in november vorig jaar plaatsvonden. Aung San Suu Kyi werd na de staatsgreep opgepakt door de militaire leiding. De G7 roept op tot haar vrijlating; en die van andere functionarissen, zoals president Win Myint.
Sancties
Diverse landen hebben maatregelen aangekondigd tegen leden van de junta vanwege het geweld tegen vreedzame demonstranten. De Verenigde Staten voerden maandag (lokale tijd) sancties in tegen twee Myanmarese legerleiders: generaal Maung Maung Kyaw, opperbevelhebber van de luchtmacht, en luitenant-generaal Moe Myint Tun. Onder meer hun aandelen in de VS zijn bevroren.
Het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben vergelijkbare acties ondernomen. De Europese Unie kondigde gisteren eveneens aan zich op te maken voor maatregelen tegen de coupplegers. Meestal betreffen dergelijke sancties onder meer het bevriezen van bezittingen en een reisverbod in Europa.
Ook de Verenigde Naties hebben zich uitgesproken over het geweld. Secretaris-generaal António Guterres uitte gisteren zijn ‘volledige steun voor de bevolking van Myanmar’. ,,Coups hebben geen plaats in onze moderne wereld", zei hij.
Coups hebben geen plaats in onze moderne wereld
Maleisië
In buurland Maleisië zijn deze week ruim 1000 migranten teruggestuurd naar Myanmar, ondanks een gerechtelijk bevel waarin opdracht gegeven werd hun repatriatie te stoppen.
Dat bevel was het resultaat van een hoger beroep van Amnesty International en Asylum Access Malaysia. Volgens de twee mensenrechtenorganisaties zouden er onder meer vluchtelingen en minderjarigen zitten tussen de migranten die naar Myanmar terug moesten. Het hoofd immigratie in Maleisië, Khairul Dzaimee Daud, zegt dat de 1086 migranten vrijwillig zijn teruggekeerd naar Myanmar.
Bekijk beelden van eerdere demonstraties na de coup:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reeks gewelddadige aanvallen op Aziatische Amerikanen: ‘Vrees dat dit hier ook toeneemt’
Chinezen en Aziatische mensen die voor Chinezen worden aangezien, lijken in Amerika steeds meer te maken te hebben met racisme. Dat uit zich niet alleen in discriminerende beledigingen; sinds eind januari zijn meerdere mensen met een Aziatisch ogend uiterlijk zonder enige reden aangevallen op straat. -
Agenten VS niet vervolgd voor dood zwarte man na verstikking bij arrestatie
Een Amerikaanse grand jury heeft besloten geen agenten aan te klagen die betrokken waren bij de arrestatie van Daniel Prude in maart vorig jaar. De zwarte man kreeg tijdens zijn arrestatie in de stad Rochester, in de staat New York, een kap over zijn hoofd en overleed een week later aan de gevolgen van verstikking. -
Kind komt om het leven door brand in Grieks vluchtelingenkamp
Een brand in een vluchtelingenkamp ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene heeft dinsdag een kind het leven gekost. Het kind werd na de brand gevonden en ademde niet meer toen reddingswerkers op de plek van de brand arriveerden, aldus de brandweer. -
VIDEO
Explosief CIA-rapport: Saoedische kroonprins betrokken bij moord op Khashoggi
De Saoedische kroonprins steunde de operatie om de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden. De machtigste man van Saoedi-Arabië zag de vermoorde criticus van het regime als bedreiging voor het koninkrijk. Dat blijkt uit vrijgegeven bevindingen uit een explosief rapport van de Amerikaanse geheime dienst CIA. -
Definitief terugkeerverbod voor Britse IS-bruid (21) die trouwde met Nederlandse jihadist
Na jaren juridisch getouwtrek hebben de hoogste rechters in Engeland bepaald dat de Londense ‘IS-bruid’ Shamima Begum niet naar het land mag terugkeren om haar zaak te bepleiten. De nu 21-jarige vertrok zes jaar geleden naar het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat langs de rivier de Eufraat. In 2019 nam de regering haar de Britse nationaliteit af.
-
Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het leven
De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten. -
Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraft
Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven. -
Man in China doet sit-ups op elektriciteitspaal: tienduizenden mensen zonder stroom
Een man die in China op een elektriciteitspaal klom om wat sit-ups te doen, heeft daarmee voor grote overlast gezorgd. Het lokale energiebedrijf besloot uit voorzorg de elektriciteit af te sluiten. Daar hadden tienduizenden huishoudens last van, melden Chinese media.