Geen celstraf voor ‘boekenrugverzamelaar’ die dik duizend manuscripten stal
De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt The New York Times.
Filippo Bernardini werkte in Londen voor de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster. De kennis die hij in de uitgeverswereld opdeed, gebruikte hij om van augustus 2016 tot januari 2021 de ongepubliceerde manuscripten van bekende en onbekende auteurs in handen te krijgen. Onder de honderden slachtoffers waren de Nederlandse schrijver Hanna Bervoets, bestsellerauteur Margaret Atwood en acteur Ethan Hawke.
De autoriteiten tastten lang in het duister over het motief van de man. Eerder deze maand liet hij de rechter schriftelijk weten dat hij de boeken simpelweg graag wilde lezen voordat ze uitkwamen. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest de manuscripten te lekken en dat heb ik ook nooit gedaan”, aldus Bernardini. ,,Ik wilde ze voor mezelf houden en een van de weinige mensen zijn die ze al hadden kunnen koesteren voordat ze in de boekwinkel lagen. Als ik ze las, voelde ik me soms speciaal en kreeg ik het gevoel dat ik een unieke band had met de schrijver.”
De man moet wel 88.000 dollar (bijna 82.000 euro) betalen aan uitgeverij Penguin Random House, vanwege de juridische kosten die het bedrijf heeft gemaakt rond de zaak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Familie al maand afgesloten van de openbare weg: ‘Boodschappen brengen we met kruiwagen naar huis’
Zoersel -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
Oudste burgemeester (97) van Spanje weet niet van ophouden en stelt zich opnieuw verkiesbaar
De pensioenleeftijd in Spanje is 67 jaar, maar José Antonio Torres is 97 en weet nog steeds niet van ophouden. De burgemeester van het Spaanse dorpje Chercos stelt zich op 28 mei opnieuw verkiesbaar. Zijn grootste opponent? De 77 jaar jongere Rosario del Pino. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool, hoogste straf tot nu toe
Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de extreemrechtse en uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist.
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
-
-
-
Beruchte ‘boekenrugverzamelaar’ bekent fraude om ruim duizend manuscripten te stelen
Een Italiaanse man heeft in een rechtbank in New York bekend zich als anderen voor te hebben gedaan bij de diefstal van ruim duizend manuscripten. Onder de honderden slachtoffers zijn ook de Nederlandse schrijver Hanna Bervoets, bestsellerauteur Margaret Atwood en acteur Ethan Hawke. -
FBI lost berucht langdurig mysterie op: ‘boekenrugverzamelaar’ gearresteerd
Met de arrestatie van de beruchte zogenoemde ‘boekenrugverzamelaar’ lijkt een einde te zijn gekomen aan een grote zwendel in internationaal boekenland. Met vervalste (domein-)namen en e-mailadressen wist verdachte Filippo Bernardini naar verluidt honderden ongepubliceerde manuscripten te stelen, hopend op dat ene gouden idee dat hij kon pikken.