Geen godfather meer: kerk in Sicilië stopt met het benoemen van peetouders
Het bisdom van het Siciliaanse Catania heeft een verbod van drie jaar afgeroepen op het benoemen van peetooms en -tantes bij de doop. Het benoemen van een peetouder zou namelijk geen religieus motief meer hebben, maar slechts worden gedaan om familiebanden te versterken en welvaart en netwerkmogelijkheden uit te breiden. Het verbod zou een wapen in de strijd tegen de maffia in het zuiden van Italië zijn en ‘een experiment’ om te kijken of de katholieke kerk zonder peetouders kan.
De doop van een pasgeboren kind is een belangrijke traditie voor de katholieke Sicilianen. Het benoemen van bepaalde peetooms en -tantes is cruciaal om onderlinge banden aan te trekken binnen families, maar ook voor hun invloed daarbuiten; als ‘padrino’ word je namelijk een soort tweede vader voor je petekind. Dat dit onderdeel ooit afgeschaft zou worden in het gebied waar sommige invloedrijke mannen wel 20 petekinderen hebben, was dan ook lang ondenkbaar.
Toch stonden de kerkgangers in Catania afgelopen zondag voor een onaangename verrassing. Bij de doop van hun nieuwste familielid sloeg de priester het benoemen van de peetouders over omdat het bisdom van Catania een verbod van drie jaar heeft afgeroepen op het benoemen van peetooms en -tantes bij de doop.
Peetouderschap vindt zijn origine in de vroege jaren van het Christendom, waar een pas gedoopt kind nog ‘beschermd’ moest worden tegen heidense gebruiken van buitenaf. Het ritueel zou in de huidige tijd dit ‘spirituele gewicht’ zijn verloren, vertelt Salvatore Genchi, priester van de Kathedraal van Catania, aan The New York Times. Het benoemen van een peetouder wordt niet meer vanuit religieus motief gedaan, maar om familiebanden aan te halen en welvaart en netwerkmogelijkheden uit te breiden.
Peetouderschap als middel om je positie en macht te verbeteren doet filmfanaten misschien denken aan Coppola’s The Godfather. Die film, over een clan bestaande uit zes Italiaanse families die heerst over de onderwereld, speelde alleen niet in Italië, maar in New York. Op Sicilië probeert de kerk nu dus een stokje te steken voor het uitbreiden van echte versies van de filmfamilie Corleone.
Kerk versus maffia
Het verbieden van het peetouderschap lijkt in lijn met de strijd die de katholieke kerk jaren geleden al is begonnen om de maffia in Italië aan te pakken. Zo beargumenteerde Giuseppe Fiorini Morisini, toenmalig aartsbisschop van het Siciliaanse Reggio Calabria, in 2014 nog dat peetouderschap door de maffiosi misbruikt zou worden om kinderen klaar te stomen voor criminaliteit, en niet voor een vroom leven, en vroeg Rome toen al om een verbod van tien jaar. ,,Een padrino versterkt de banden van criminele families”, aldus de voormalige aartsbisschop.
Ook Paus Franciscus moedigde Morisini aan om zijn voorstel in te dienen. Ook nadien heeft hij nog meerdere keren uitgehaald naar de maffiosi. Afgelopen maart omschreef hij de bendes nog als ‘organisaties van zonde’, die misbruik maken van de coronapandemie en zich met corrupte praktijken verrijken.
Achteraf reageert priester Genchi in de Quotidiano Sicilia dat de maffia niets te maken heeft gehad met de keuze om het peetouderschap op te schorten. Het zou puur en alleen gaan om religieuze argumenten. Genchi verwijt The New York Times dat ze hun motieven hebben verdraaid. ,,We zullen om rectificatie vragen en we zijn ook bereid om een rechtszaak aan te spannen”, aldus de priester. Dat het verbod dan juist is uitgeroepen in de stad waar de grote maffiabende Cosa Nostra zich huist, zou puur toeval zijn. Van een rectificatie in The New York Times is tot nu toe in ieder geval nog geen sprake geweest.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUMinkijkje
De Chinese werknemers achter AI: lijntjes trekken om miljarden foto's voor een laag salaris
Zaaltjes met TL-verlichting, eenvoudige tafels en stoelen, en personeel dat zich voor zo’n 1300 euro per maand uit de naad wil werken. Zo wordt in China kunstmatige intelligentie (AI) gemaakt. Maar ondanks de weinig charmante setting, vormen deze zaaltjes de frontlinie in de Chinese strijd om dominantie in AI. -
Vijf Griekse douanebeambten gearresteerd wegens hulp aan mensensmokkelaars
De Griekse autoriteiten hebben maandag vijf beambten van een speciale grenswacht gearresteerd op verdenking van het samenwerken met mensensmokkelaars. De agenten zouden hebben geholpen om migranten het land binnen te brengen vanuit buurland Turkije. -
Vrouw in Frankrijk omgekomen na 'testen' kogelwerend vest op feestje
Een 47-jarige vrouw is vrijdagavond in het zuidwesten van Frankrijk om het leven gekomen door een schotwond die ze opliep tijdens ‘het testen’ van een kogelwerend vest. Dat meldt het Franse Openbaar Ministerie zaterdag, op de dag dat haar lichaam werd gevonden. Er zijn twee mannen opgepakt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Filmicoon Francis Ford Coppola wil droomfilm maken en investeert 100 miljoen dollar
-
-
-
In auto achtergelaten baby sterft in VS door oververhitting terwijl ouders in kerk zitten
Een baby van 11 maanden is afgelopen zondag in Palm Bay in de Amerikaanse staat Florida om het leven gekomen, nadat ze door haar ouders was achtergelaten in een auto, terwijl het stel zelf urenlang meerdere kerkdiensten bijwoonde. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’