Volledig scherm
Willem Holleeder op archiefbeeld © Michel van Bergen

Getuige in zaak Holleeder geëlektrocuteerd tijdens vissen

UpdateHidr Korkmaz, een belangrijke getuige in het liquidatieproces waarin ook Willem Holleeder terechtstaat, is afgelopen zondag plots om het leven gekomen tijdens het vissen. Toen hij zijn hengel uitgooide, zou hij een elektriciteitspaal geraakt hebben. Korkmaz werd daardoor geëlektrocuteerd. 

Geëlektrocuteerd tijdens het vissen: kan dat?

,,Absoluut, dat kan heel goed. Helemaal een carbonhengel, die trekt elektriciteit zelfs aan. Dus dat is met onweer heel gevaarlijk, maar ook als er een paar meter tussen de hengel en bijvoorbeeld een elektriciteitsmast zit, is het heel goed mogelijk,” vertelt Lucienne, medewerker bij de grootste hengelsportwinkel van Nederland. ,,Ik heb het zelf één keer zien gebeuren. Die jongen overleefde het wel, maar zijn benen waren direct twee keer zo dik als normaal. Het is ook niet voor niets dat op al onze hengels een onweericoontje staat. Het is gewoon heel goed mogelijk.”

Het ongeval gebeurde in Oost-Europa, waar Korkmaz een teruggetrokken bestaan leidde. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt het overlijden van de man. ,,De lokale overheid gaat uit van een tragisch ongeval. Daar twijfelen we niet aan en we wachten de afronding van het onderzoek af", aldus een woordvoerder. Over de afronding en resultaten van het onderzoek zal het OM contact houden. 

De van oorsprong Turkse Korkmaz was drugshandelaar in de Amsterdamse onderwereld. Hij is ingezet als getuige in 
het proces tegen Willem Holleeder dat nog loopt, waarin het OM 18 miljoen aan criminele gelden wil terugvorderen van Holleeder. Ook was hij kroongetuige in de zaak tegen drie mannen die verdacht werden van de moord in 2004 op vastgoedhandelaar Willem Endstra. De verdachten zijn allemaal vrijgesproken, mede omdat de rechtbank de verklaringen van Korkmaz onbetrouwbaar vond. Holleeder wordt in die zaak verdacht van betrokkenheid. Volgens Korkmaz was hij de opdrachtgever van de aanslag.

Bescherming

Toch zag het OM Korkmaz als een betrouwbare getuige, omdat hij slechts om bescherming vroeg en niet om geld of strafvermindering. Het is niet bekend of hij op het moment van het ongeval nog onder bescherming stond van Justitie. 

Korkmaz is de zoveelste getuige tegen Holleeder die is omgekomen. Willem Endstra werd geliquideerd nadat hij vele uitvoerige verklaringen tegen Holleeder en diens entourage had afgelegd bij de Criminele Inlichtingeneenheid - de 'geheime dienst' van de recherche. Hij had voorspeld dat de groep van Holleeder hem zou laten doodschieten.

De advocaat van Willem Holleeder, Sander Janssen, laat 
tegenover AT5 weten het nieuws te betreuren. Door het overlijden is het niet meer mogelijk om Korkmaz te verhoren om zijn eerdere verklaringen te toetsen op juistheid. Iets dat nadelig uit kan pakken voor Holleeder.  Het OM verwacht overigens niet dat het overlijden van Korkmaz gevolgen heeft voor de bewijslast tegen 'de Neus'.

  1. Advocaat eist vrijspraak Karadzic na 'oneerlijk proces' Joegoslavië-Tribunaal

    Advocaat eist vrijspraak Karadzic na 'oneerlijk proces' Joegosla­vië-Tribunaal

    Robinson betoogde dit vandaag in Den Haag aan het begin van het hoger beroep. De aanklagers hebben ook hoger beroep aangetekend omdat ze willen dat hij een levenslange gevangenisstraf krijgt. Karadzic is in 2016 door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij etnische zuiveringen in het door burgeroorlog verscheurde land. De rechters vonden hem schuldig aan volkerenmoord rond Srebrenica waar in 1995 duizenden moslimmannen zijn geëxecuteerd. Het proces duurde vijf jaar.
  2. Europese Unie biedt klokkenluiders meer bescherming tegen vergelding

    Europese Unie biedt klokkenlui­ders meer bescher­ming tegen vergelding

    De regels gelden ook voor mensen die journalisten helpen onrechtmatige praktijken boven water te krijgen. Volgens de commissie hebben maar tien van de 28 EU-lidstaten afdoende wetgeving om klokkenluiders in alle sectoren te beschermen waaronder Nederland, Frankrijk, Zweden en Hongarije. In de meeste landen worden bijvoorbeeld alleen ambtenaren beschermd of is alleen de financiële sector gedekt. De commissie wil dat alle bedrijven in de EU met meer dan vijftig werknemers en een jaaromzet van boven de 10 miljoen euro interne procedures opzetten voor meldingen van overtredingen. Ook gemeenten met meer dan tienduizend inwoners en regionale besturen vallen onder de nieuwe wetgeving. Autoriteiten en bedrijven hebben drie maanden de tijd om te antwoorden op meldingen en verdere actie te ondernemen.