Gevaar voor Duitsland niet geweken met oppakken coupplanners, angst voor rechts-radicale AfD groeit
Binnen de Duitse coalitie is met verbijstering gereageerd op de arrestatie van een voormalig AfD-parlementariër wegens het voorbereiden van een staatsgreep. Bondskanselier Scholz worstelt met de nog zittende rechts-radicale volksvertegenwoordigers.
Birgit Malsack-Winkemann kende, als ex-Bondsdaglid namens de rechts-radicale politieke partij Alternative für Deutschland (AfD), het Rijksdaggebouw van binnenuit. Vier jaar lang liep ze wekelijks door de wandelgangen van het Duitse parlement in hartje Berlijn.
Daardoor kon de politica en tevens ervaren rechter haarfijn uitleggen waar Rüdiger von Pescatore, de 69-jarige commandant van het nieuwe Duitse leger, en zijn pas gerekruteerde militanten na de bestorming van het parlement bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en andere kabinetsleden konden gijzelen.
‘Opmerkelijk en zeer ernstig’
Ruim anderhalve dag nadat Malsack-Winkemann is opgepakt voor het beramen van een gewelddadige staatsgreep in Duitsland, heeft Scholz verbijsterd gereageerd op de verijdelde terreurdaad. ,,Dat zich onder de verdachten een ex-parlementariër van de AfD begeeft, is natuurlijk zeer opmerkelijk en zeer ernstig’’, verklaarde de kanselier donderdagavond laat.
Zijn partijgenoot en SPD-partijvoorzitter Lars Klingbeil ijvert voor een hardere aanpak van leden van de rechts-radicale partij. ,,In heel het land hoort AfD op de lijst van geheime diensten die onze grondwet borgen, en niet in het parlement, gerechtshoven of bij de overheid’, zei Klingbeil tegen persbureau DPA.
De huiszoekingen en invallen in elf verschillende Duitse deelstaten - waarbij 25 verdachten zijn gevangengenomen, onder wie Malsack-Winkemann en de spin in het web: prins Heinrich Reuss - hebben aangetoond hoe erg AfD (het afgelopen verkiezingsjaar met 10,3 procent van de stemmen de vijfde partij van Duitsland) verweven is met rechtsextremistische groeperingen zoals de Reichsbürgerbeweging, die grotendeels achter het coupplan zat.
Vergelijkbaar met Capitoolbestorming
Een half jaar voor de bestorming van het Capitool in Washington gebeurde er in Berlijn al zoiets. Tijdens een grootschalige demonstratie op 29 augustus 2020 tegen de coronamaatregelen rondom Brandenburger Tor, waarbij 40.000 betogers aanwezig waren, trok een groep van vierhonderd man richting de Bondsdag. Zij wisten voor het gebouw door de barricades en slagbomen van de politieposten te breken.
Zwaaiend met vlaggen in zwart-wit-rood, het symbool van de Reichsbürgerbeweging en de vaandel van het oude Duitse keizerrijk, scandeerden betogers op de trappen van het Duitse parlement leuzen. Malsack-Winkemann, op dat moment nog volksvertegenwoordiger namens de AfD, was naar alle waarschijnlijkheid toen al een aanhanger van de uit Amerika overgewaaide complottheorie QAnon, en ervan overtuigd dat Duitsland door vertegenwoordigers van een zogenaamde deep state wordt geregeerd.
Nog altijd gevaar
Met het oppakken van Malsack-Winkemann is het gevaar voor de Duitse democratie allerminst geweken, waarschuwt Katrin Göring-Eckardt, vice-bondspresident (De Groenen). ,,Er zijn nog overduidelijk banden tussen Reichsbürger en de huidige AfD-fractie.’’ Göring-Eckardt kondigde aan veiligheidsmaatregelen voor de Bondsdag aan te scherpen.
Vanuit de liberale FDP, dat samen met SPD en De Groenen Duitsland sinds een jaar regeert, klonk de oproep om het ambt van rechters beter te beschermen. ,,Met de beste wil begrijp ik niet hoe zo’n staatsgevaarlijk persoon lange tijd toegang had tot de rechtbank’’, aldus FDP’er Alexander Graf Lambsdorff.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Israëlische luchtaanvallen op doelen in de Gazastrook
Het Israëlische leger heeft donderdagochtend vroeg doelen in de Gazastrook bestookt. Dat maakte het leger bekend op Twitter. Details van de aanvallen zouden later worden gegeven. Volgens Israëlische media vielen gevechtsvliegtuigen doelen aan in centraal Gaza. -
PREMIUMAchtergrond
Na staatsgreep in Duitsland wilde 'keizer' Heinrich Reuss meteen banden met Rusland aantrekken
Rusland negeerde naar verluidt signalen over een aanstaande couppoging in Duitsland. Er lopen, ook in de Bondsdag, andere lijntjes tussen Duitse rechtsextremisten en Moskou. Prins Heinrich Reuss, die zichzelf als keizer zag na de staatsgreep, had al contact met het Russische consulaat in Berlijn. -
Baas van Mexicaanse dierentuin slachtte vier dwerggeiten en serveerde ze op personeelsfeest
De oud-directeur van een dierentuin in het zuiden van Mexico heeft vier dwerggeiten van de dierentuin gedood en ze opgediend tijdens een personeelsfeest. Ook zijn in een paar maanden tijd tientallen andere dieren verhandeld of verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse autoriteiten. -
Met video
Duitsland pakt rechts-extremisten op die mogelijk een gewelddadige staatsgreep wilden plegen
De Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend de Bondsdag, het Duitse parlement, te bestormen en parlementariërs te gijzelen. Onder de ruim vijftig verdachten zijn oud-Bundeswehr-soldaten, een oud-parlementariër en een bekende prins. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUM
De terugkeer van de spionageballon: ‘China is op alle fronten bezig om aan informatie te komen’
Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Canadese Defensiemedewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien. En dat is niet de eerste keer. De spionageballon lijkt aan een comeback bezig. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?