Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer
Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer © Gregor Fischer/dpa

Grens met Duitsland blijft open maar alleen voor mensen met ‘dringende reden’

Mensen zonder ‘dringende reden’ voor een bezoek aan Duitsland worden met ingang van vrijdag teruggestuurd bij de grensovergangen met Nederland en België. Die aanbeveling doet het Duitse corona-crisiskabinet aan de deelstaten. Duitsers en andere inwoners van de Bondsrepubliek die terugkeren van een meerdaags verblijf in het buitenland, moeten vanaf 10 april uit voorzorg twee weken in thuisquarantaine.   

‘Dringende redenen’ om Duitsland te bezoeken zijn bijvoorbeeld werk (pendelaars of tijdelijke werkzaamheden) en goederenvervoer. De maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het Robert Koch Instituut, zeg maar het Duitse RIVM, voegde Nederland donderdag toe aan de lijst met internationale risicogebieden.    

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) overwoog het sluiten van de grenzen met België, Nederland, Polen en Tsjechië. Daar komen dagelijks naar schatting zo’n 20.000 mensen uit derde landen Duitsland binnen die het coronavirus kunnen meebrengen. Het weigeren van personen zonder dringende reden, dat sinds 16 maart al gebeurt bij de Duitse grensovergangen met Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland kan dat voorkomen. Aan die grensovergangen werden tot nu toe zo'n 70.000 mensen teruggestuurd die geldige reden hadden om Duitsland te bezoeken. 

De zestien Duitse deelstaten, die achter de aanbeveling van het crisiskabinet staan, bekijken de komende dagen hoe ze de maatregelen gaan uitvoeren. Daarbij kunnen ze rekenen op ondersteuning van de politie. Het controleren van de thuisquarantaine voor Duitsers en andere inwoners van de Bondsrepubliek die per auto, trein, boot of vliegtuig terugkeren uit het buitenland, gebeurt door het delen van passagiersgegevens door politie, vervoersmaatschappijen, het Duitse Gezondheidsministerie en de regionale en plaatselijke gezondheidsautoriteiten. 

NRW-premier Armin Laschet  verwelkomde de beslissing van het crisiskabinet dan ook. “De strijd was het waard, de grenzen met Nederland en België blijven open”, meldt zijn kanselarij op Twitter. Hij was net als zijn collega in het eveneens aan Nederland grenzende Nedersaksen tegen grenssluiting was omdat dit files en vertraging oplevert voor het ‘vrij verkeer van goederen’ en de bevoorrading van Duitsland.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.