Grootste actieve vulkaan ter wereld uitgebarsten: ‘Nu nog amusement, maar kan gevaarlijk worden’
met videoMauna Loa, de grootste actieve vulkaan ter wereld, is voor het eerst in bijna veertig jaar uitgebarsten. De uitbarsting brengt steden op het Grote Eiland van Hawaii niet meteen in gevaar, maar het geologisch instituut waarschuwt de ongeveer 200.000 inwoners dat een uitbarsting ‘zeer onvoorspelbaar is en dat de locatie en opmars van lavastromen snel kan veranderen’.
De bewoners moeten klaar zijn om te evacueren als lavastromen richting bevolkte gebieden beginnen te stromen. De uitbarsting begon zondagavond laat na een reeks vrij grote aardbevingen, zei Ken Hon, de verantwoordelijke wetenschapper bij het Hawaiian Volcano Observatory.
Het publiek wordt gevraagd uit de buurt te blijven van de vulkaan. De lava kan wel dertig tot zestig meter de lucht in schieten uit drie afzonderlijke spleten, die ruwweg 1,6 tot 3,2 kilometer lang zijn. Ook de vulkanische gassen die uit de openingen komen, voornamelijk zwaveldioxide, zijn schadelijk. De luchtkwaliteit op het eiland is op dit moment in het algemeen goed, maar ambtenaren houden het nauwlettend in de gaten. Dat zegt Libby Char, de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, volgens persbureau AP.
‘Een beetje zorgen’
Inwoner Bobby Camara, geboren en getogen op het Grote Eiland, is waakzaam. Hij heeft in zijn leven drie uitbarstingen van de Mauna Loa gezien. ,,Ik denk dat iedereen zich een beetje zorgen moet maken”, zegt hij. ,,We weten niet waar de stroom heen gaat, we weten niet hoe lang het gaat duren.”
Gunner Mench, eigenaar van een kunstgalerie in Kamuela, heeft ‘de griezelige rode gloed’ gefilmd die over het eiland stroomt. ,,Je kon het de lucht in zien spuiten toen het over de rand van de krater liep”, zegt Mench. ,,Op dit moment is het gewoon amusement, maar de zorg is dat het bevolkte gebieden zou kunnen bereiken.” Mauna Loa zien uitbarsten is een nieuwe ervaring voor veel inwoners van het Grote Eiland, waar de bevolking meer dan verdubbeld is ten opzichte van de 92.000 mensen in 1980. In 1984 was de laatste uitbarsting van de vulkaan.
Hoe lang de vulkaanuitbarsting gaat duren en of deze er later wel voor zorgt dat lava naar bevolkte delen van het eiland stroomt, is volgens woordvoerder Miel Corbett van de Amerikaanse geologische dienst onmogelijk te voorspellen. De wetenschappers waren alert vanwege een recente piek in aardbevingen op de top van de vulkaan. De geologische dienst en de hulpdiensten op Hawaii staan voortdurend in contact met elkaar over de ontwikkeling van de uitbarsting.
Vulkanen
Mauna Loa steekt 4169 meter boven de zeespiegel uit (en 5000 meter daaronder) en wordt qua oppervlakte en volume beschouwd als de grootste actieve vulkaan ter wereld. De vulkaan vormt met vier andere vulkanen het Grote Eiland van Hawaii, het meest zuidelijke eiland van de Hawaïaanse archipel met zo’n 200.000 bewoners. Maar Mauna Loa beslaat iets meer dan de helft van het eiland.
De 1247 meter hoge Kilauea-vulkaan op het eiland barstte in 2018 uit. Zevenhonderd woningen werden toen verwoest. Sommige hellingen van Mauna Loa zijn steiler dan die van Kilauea. Als de lava gaat stromen, zal die dus veel sneller naar beneden komen dan in 2018. Zo stroomde de lava na een uitbarsting van Mauna Loa in 1950 in drie uur naar de zee, over een afstand van 24 kilometer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zes kinderen in Oostenrijkse wijnkelder ontdekt, onder wie een baby
In een wijnstreek in het uiterste noordoosten van Oostenrijk zijn zes kinderen in een wijnkelder ontdekt die nergens staan ingeschreven en bij de overheden niet bekend waren. De vermoedelijke 54-jarige vader is aangehouden, meldde de politie in Hadres. -
PREMIUMLeopard 2
Russische tanks die nu naar front gaan ‘maken geen kans tegen de tank waar Oekraïne om vraagt’
Oekraïne vraagt al weken om hypermoderne westerse tanks, zoals de Duitse Leopard 2. Bij de Nederlandse krijgsmacht snappen ze waarom. Wil je iets forceren, dan is de tank onmisbaar. -
PREMIUMvijf vragen
Daar komen de tanks, maar komen ze op tijd? ‘Als Russen eerder toeslaan, heb je een serieus probleem’
Na maanden dubben en discussiëren besloten Duitsland en de VS, twee cruciale bondgenoten van Oekraïne, vandaag officieel tanks naar de frontlinie te sturen. Volgens experts zijn het er (nog) niet genoeg om de oorlog te beslissen, maar verschil kunnen de Abrams en Leopards wel degelijk maken. ‘Hiermee kun je op specifieke plekken een bres slaan in de Russische verdediging.’ -
Russen willen gevluchte landgenoten geld en goed afnemen: ‘Afrekenen met tuig dat is vertrokken’
Rusland gaat mogelijk landgenoten onteigenen die het land hebben verlaten. Maar niet iedereen is het daarmee eens. ,,We hebben die knappe koppen nodig.’’ -
Finland gaat mogelijk zónder Zweden voor het Navo-lidmaatschap
Als Finland niet op korte termijn kan toetreden tot de Navo mét Zweden, dan moeten de Finnen zich desnoods zonder het buurland bij het militaire bondgenootschap voegen. Dat suggereert de Finse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije blokkeert vooralsnog de gezamenlijke wens van de Scandinavische landen om toe te treden.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.