Heli haalt Nederlandse toeristen van Zwitserse berg: ‘We konden niet meer naar beneden’

update/videoIn het Zwitserse Stans zijn gisteravond bijna tweehonderd mensen, waaronder Nederlanders, na een defect aan een kabelbaan per helikopter van een berg gehaald. Volgens Karen Beijer, die met haar gezin vastzat op de berg, werd de operatie met enorme precisie uitgevoerd. 

,,Drie helikopters vlogen af en aan, en beneden stonden bussen en taxi's klaar om ons naar onze auto's te brengen. We kregen zelfs gratis kaartjes om nog eens naar boven te gaan.”

De evacuatie vond omstreeks 18.30 uur plaats nadat duidelijk was geworden dat de bezoekers van de Stanserhorn niet meer op andere wijze in het dal konden komen. Het veiligheidssysteem van de bergbaan voerde een noodstop uit vanwege een defect lager in een van de omkeerwielen. 

Karen Beijer uit Hoofddorp, die met man en twee kinderen op weg is naar hun vakantieadres in Italië, arriveerde vrijdag voor een overnachting in de buurt van de berg. ,,We hadden wat tijd over en bedachten dat het wel leuk was om even de berg op te gaan. We hebben een beetje rondgewandeld, en hoorden rond zevenen dat we niet meer naar beneden konden. Al snel kwamen de helikopters. Omdat we twee kinderen bij hadden mochten we met de tweede helikopter mee.”

Ten tijde van de storing zaten er ook nog 27 passagiers in twee open cabines. Zij konden via een noodoplossing in veiligheid worden gebracht. Naast de familie Beijer waren er nog bijna tweehonderd mensen die zich op de 1900 meter hoge top bevonden. Zij moesten door de lucht worden geëvacueerd.  ,,Er was ook een bruiloft aan de gang”, zegt de Hoofddorpse. ,,Die mensen zijn als laatste naar beneden gehaald.”

Omstreeks kwart voor tien ‘s avonds was iedereen van de berg af. Niemand is in gevaar geweest, benadrukte directeur Jürg Balsiger van de exploitant. De verwachting is dat het lager vandaag wordt gerepareerd en de baan weer opengaat.

Voor Beijer en haar familie kreeg het uitje dus een onverwachte wending. ,,Voor mij was het niet de eerste helikoptervlucht, maar voor mijn dochters wel. Dat hoorde je wel aan het gegil tijdens de vlucht, haha!” 

Volledig scherm
Een van de open gondels van de Stanserhorn Bahn. © Shutterstock
Volledig scherm
De reddingsoperatie op de berg © Karen Beijer
Volledig scherm
De reddingsoperatie op de berg © Karen Beijer
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.