Historische rechtszaak in Duitsland: hoogste straf voor neonazi die politicus doodschoot
VIDEODe hoofdverdachte van de moord op een regionale politicus van de CDU-partij van Angela Merkel, in 2019 bij Kassel, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf met het voorbehoud van tbs. De rechtbank in Frankfurt achtte bewezen dat Stephan Ernst (47) handelde vanuit extreemrechtse motieven en zijn slachtoffer doodschoot vanwege diens inzet voor vreemdelingen in Duitsland.
Delen per e-mail
Daarmee pleegde Ernst niet alleen een politieke moord maar ook een aanslag op de democratische rechtsstaat die Walter Lübcke (65) als politicus vertegenwoordigde, aldus de rechtbank. Die volgde de eis van de openbaar aanklager. Levenslang betekent in Duitsland minstens vijftien jaar cel. Daarna komt de veroordeelde in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling met een proeftijd van vijf jaar.
Doordat de rechtbank de bijzondere zwaarte van de schuld van Ernst vaststelde, is zo'n vrijlating voor hem zo goed als uitgesloten. Aan het einde van zijn detentieperiode, voor levenslang gestraften in Duitsland gemiddeld 22,5 jaar - behoudt de rechtbank zich bovendien een beslissing over tbs voor. Een gerechtspsychiater omschreef de vader van een zoon en dochter (18 en 16 jaar) als ‘gevaarlijk’ met een neiging om zware gewelddaden te plegen en een grote kans op herhaling. Volgens de advocaten van Ernst was hun cliënt niet schuldig aan moord maar aan doodslag. Onder meer omdat hij de ‘pleitbezorger voor meer vluchtelingen’ doodschoot in de veronderstelling daarmee het algemeen belang te hebben gediend.
De rechtbank sprak Ernst wegens gebrek aan bewijs vrij van poging tot moord op een Iraakse vluchteling. Ahmed I. (27) werd in januari 2016 in Lohfelden bij Kassel door een fietser met een mes in de rug gestoken en raakte zwaargewond.
Medeverdachte
Medeverdachte Markus Hartmann (44) is vrijgesproken van medeplichtigheid aan moord maar veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van een jaar en zes maanden wegens illegaal wapenbezit. Zijn advocaat vroeg vrijspraak voor zijn cliënt. Die ontkende elke betrokkenheid bij de zaak en noemde Stephan Ernst een ‘notoire leugenaar'. De openbaar aanklager eiste niettemin negen jaar en acht maanden cel tegen hem wegens ‘psychische medeplichtigheid’ aan moord. Hij zou Ernst, die hij kende uit de extreemrechtse scène i de deelstaat Hessen, politiek geradicaliseerd hebben.
De wapenfanaat, die op onlinemarktplaats eGun wapens en uitrusting verkocht, werd in oktober na vijftien maanden voorarrest vrijgelaten. Dit omdat er volgens de rechtbank geen ernstige verdenkingen meer tegen hem waren.
Drie bekentenissen
Stephan Ernst kreeg op zijn 20ste al zes jaar cel voor een bijna fatale mesaanval op een Turkse imam in Wiesbaden en een pijpbomaanslag bij wooncontainers voor vluchtelingen in de buurt van zijn geboortestad. Hij kreeg zijn vreemdelingenhaat naar eigen zeggen met de paplepel ingegoten door zijn vader.
In de zaak-Lübcke legde Ernst drie betekenissen af. In de eerste, na zijn arrestatie, verklaarde hij alleen te hebben gehandeld. In zijn tweede bekentenis, in januari 2020, luidde het dat Hartmann en hij Lübcke wilden intimideren en bedreigen maar dat de revolver per ongeluk afging toen zijn handlanger het wapen vasthield. In de derde versie beweerde de industrieel monteur dat ze de moord samen beraamden, dat Hartmann hem leerde schieten en dat hijzelf Lübcke doodschoot. Dit toen de politicus na een woordenwisseling met de twee bij zijn villa wilde opstaan uit zijn tuinstoel.
De openbaar aanklager achtte alleen de eerste bekentenis geloofwaardig maar ging ervan uit dat ‘de doener’ Ernst politiek was geradicaliseerd door ‘de denker’ Hartmann. De rechtbank volgde de aanklager alleen in het eerste. De weduwe en zoons van Lübcke vonden de derde bekentenis het meest overtuigend vanwege Ernsts antwoorden op hun vragen over ‘de volledige waarheid’ achter de moord op hun echtgenoot, vader en opa. Die zat zaterdag 1 juni 2019 tussen 23 uur en 23.30 uur op het terras van zijn villa in Wolfshagen-Istha, rookte een sigaret terwijl hij op zijn tablet een bestemming zocht voor een spontane trip met zijn vrouw en hun 1-jarige kleinzoon die voor het eerst bij hen logeerde. In zijn laatste levensminuten keek Lübcke volgens Ernst in het gezicht van Hartmann die voor hem stond.
Vluchtelingenopvang
Volgens de rechtbank naderde Ernst de nietsvermoedende Lübcke van rechts en schoot hij hem van zo'n 100 tot 150 meter met één welgemikt schot in het hoofd. De politicus kreeg in 2015 landelijke bekendheid door een toespraak tijdens een informatieavond over een vluchtelingenopvangcentrum in Lohfelden. Daarin schaarde hij zich achter het vreemdelingenbeleid van Angela Merkel en zei dat ‘Duitsers moeten opkomen voor de christelijke waarden en dat zij die daar niet achter staan de vrijheid hebben het land te verlaten’.
De uitspraak veroorzaakte veel ophef onder de aanwezigen, onder wie Ernst en Hartmann. Een door laatstgenoemde gemaakt filmpje ging viraal op sociale media. Veel mensen interpreteerden de woorden als ‘Duitsers die tegen de opvang van vluchtelingen zijn, moeten maar oprotten’.
Historisch
Duitse media noemden de rechtszaak tegen de twee ‘historisch'. De CDU-politicus was weliswaar niet de eerste in Duitsland die door rechtsextremisten werd doodgeschoten - in 1922 doodde de ultranationalistische en antisemitische Organisation Consul de joodse minister van Buitenlandse Zaken Walther Rathenau - maar Lübcke was wel het eerste slachtoffer van een politieke moord in de Bondsrepubliek. De moord was voor de Duitse politiek en veiligheidsdiensten een keerpunt. Ze verklaarden extreemrechts de oorlog.
Bekijk hieronder al onze nieuws video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Tientallen doden bij gevangenisuitbraak Haïti, ontsnapte bendeleider gedood door politie
Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen en ruim vierhonderd gedetineerden ontsnapt. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel gevangenen precies zijn ontsnapt en omgekomen bij de grote uitbraak in Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caraïbische eiland. -
Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi weer voor de rechter
De afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar is vandaag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Ze leek volgens haar advocaat in goede gezondheid te zijn. -
video
Gestrande diplomaten duwen zichzelf vanuit Noord-Korea naar Rusland
Russische diplomaten die door de coronamaatregelen vastzaten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, hebben een lastige maar succesvolle poging ondernomen om op eigen houtje te vertrekken. De acht Russen en hun gezinnen slaagden er na ruim 35 uur in hun vaderland te bereiken. De laatste kilometers moesten ze daarvoor een trolley over het spoor duwen bij gebrek aan een ander transportmiddel. -
‘Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media. -
Golfer verdrinkt in vijver bij zoeken bal
In Florida is gisteren een bejaarde golfer op ongelukkige wijze om het leven gekomen. Hermilo Jasmines (74) verdronk in een vijver op de golfbaan bij het zoeken naar zijn bal. Dat meldt de lokale politie.
-
Ex-adviseur New Yorkse gouverneur Cuomo: ‘Hij kuste mij en stelde een potje strippoker voor’
De Amerikaanse Lindsay Boylan, voormalig medewerkster van de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, zegt dat de Democratische politicus haar ooit zonder toestemming op de mond kuste. Boylan beschuldige Cuomo al eerder van seksuele intimidatie, maar komt nu met ontluisterende details. -
Definitief terugkeerverbod voor Britse IS-bruid (21) die trouwde met Nederlandse jihadist
Na jaren juridisch getouwtrek hebben de hoogste rechters in Engeland bepaald dat de Londense ‘IS-bruid’ Shamima Begum niet naar het land mag terugkeren om haar zaak te bepleiten. De nu 21-jarige vertrok zes jaar geleden naar het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat langs de rivier de Eufraat. In 2019 nam de regering haar de Britse nationaliteit af. -
Man overleeft ijsbeeraanval op Spitsbergen, eerste incident sinds dood Amsterdamse Job (39)
Bij een aanval door een ijsbeer op Spitsbergen is vanmorgen een man gewond geraakt. Hij werd met een helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis in Longyearbyen, de belangrijkste nederzetting op de eilandengroep in de Noordelijke IJszee. De beer is doodgeschoten, melden Noorse media.