Hittegolf breekt records in Europa

Niet alleen Nederland kent ongewoon warme dagen. Frankrijk en Duitsland maken zich op voor een recordtemperatuur van boven de 40 graden. Ook onder meer Zwitserland zucht onder een hittegolf.

Volledig scherm
© anp

Volgens gegevens van Meteo France is de Auvergne in centraal-Frankrijk, met de steden Limoges en Clermont-Ferrand, de heetste plek van het land. De temperatuur loopt er op tot meer dan 41 graden. Elders lopen de temperaturen op tot hoog in de 30 graden. Het Franse meteorologisch instituut heeft daarom een code oranje afgekondigd. In reactie daarop worden overal in het land maatregelen genomen. In Parijs zorgen hulpverleners ervoor dat zwervers genoeg drinkwater hebben. Het stadsbestuur stelt met air-conditioning gekoelde ruimtes open waar mensen verkoeling kunnen vinden tegen de hitte.

Volgens minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, is het te warm om te studeren. Nationale examens van deze week zijn opgeschort. Die zullen volgende week worden afgenomen. De Wereldvoetbalbond FIFA neemt extra maatregelen op het WK Voetbal voor vrouwen. Tijdens de wedstrijden in Frankrijk worden er drinkpauzes ingelast. Als de hitte te erg wordt, overweegt de FIFA wedstrijden uit te stellen. Zover hoeft het waarschijnlijk niet te komen omdat de meeste wedstrijden na de achtste finales ’s avonds worden gespeeld.

Hoger sterftecijfer

Frankrijk kent sinds augustus 2003 een ‘hitte-waarschuwingssysteem’. In dat jaar werd het land getroffen door extreme temperaturen, de hoogste in vijftig jaar. Er stierven toen naar schatting 15.000 mensen aan de gevolgen van de hittegolf. Onder de slachtoffers waren vooral ouderen in appartementen en verzorgingstehuizen zonder air-conditioning.

Om een herhaling te voorkomen heeft president Emmanuel Macron ‘waakzaamheid’ uitgeroepen als het wachtwoord van de week. ,,Jullie weten allemaal dat in tijden als deze zieken, zwangere vrouwen, kinderen en ouderen het meest kwetsbaar zijn. Daarom moeten we nu goed op hen letten en voorzorgsmaatregelen nemen’’, aldus Macron. Minister van Gezondheidszorg Agnes Buzyn heeft hem ervan verzekerd dat verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en ook het openbaar vervoer de nodige maatregelen hebben genomen. ,,Maar ook dan kan het mis gaan’’, aldus Buzyn. ,,Een hittegolf zorgt altijd voor een hoger sterftecijfer.’’

Angst voor bosbranden

Duitsland gaat ervan uit dat het oude hitterecord van de maand juni – 38,2 graden Celsius in Frankfurt in 1947 – dezer dagen zal sneuvelen. Volgens meteorologen wordt het op sommige plekken meer dan 40 graden. Ook bestuurders in Duitsland roepen instanties en burgers op extra aandacht te besteden aan jongeren, ouderen en zieken. In het noordoosten staat de brandweer in hoogste paraatheid uit angst voor bosbranden. Vooral in de deelstaat Brandenburg zou het risico op branden in de kurkdroge bossen het grootst zijn.

De Zwitsers beleven voor de tweede keer in vier jaar extreem hoge temperaturen. Tot nu toe stond 2015 te boek als het ‘heetste jaar ooit’ in Zwitserland. Deze week lopen de temperaturen op tot boven de 40 graden Celsius. Omdat de hitte gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid heeft MeteoSwiss alarm geslagen.

Delen van Groot-Brittannië, waar een ‘mini-hittegolf’ zorgt voor temperaturen laag in de 30 graden, gaat vooral gebukt onder zware onweersbuien. Wales en noordwest-Engeland kregen het begin deze week al te verduren met meer dan 13 millimeter binnen een uur. In dorpen en steden stonden straten blank. Verwacht wordt dat de temperaturen de komende dagen nog zullen oplopen.

Hoe gaat werkend Nederland om met de hitte? Je ziet het in de video hieronder:

Volledig scherm
© AFP
Een meisje glijdt van de glijbaan op camping Domaine Le Pommier in het Franse Villeneuve-de-Berg (Ardeche).
Volledig scherm
Een meisje glijdt van de glijbaan op camping Domaine Le Pommier in het Franse Villeneuve-de-Berg (Ardeche). © ANP