Volledig scherm
PREMIUM
Ruim negentig conservatieve rebellen weer in het gareel krijgen voor de brexitstemming is voor de whips vrijwel onmogelijk. © AFP

Hoe houden Britse partijen muitende Kamerleden binnenboord? Of toch niet?

BrexitZijn het intellectuele gangsters, of strategische schakers? De beruchte whips in het Britse parlement staan weer volop in de aandacht nu de belangrijkste politieke stemming in decennia nadert. Zij moeten de parlementariërs overtuigen: met argumenten of met ordinaire chantage.

Het Verenigd Koninkrijk telt af: over vier dagen stemt het parlement over het brexitakkoord dat premier May sloot met de EU. De kans dat de deal er doorheen komt is nagenoeg nihil: alle oppositiepartijen stemmen tegen, net als gedoogpartner DUP. Ook in de eigen Conservatieve Partij is er grote weerstand: ruim negentig partijgenoten van May kondigden de afgelopen tijd aan tegen deze deal te stemmen. En dus is het spitsuur voor de zogenoemde whips, die muitende parlementariërs in het gareel moeten krijgen.

  1. Schietpartij op kerstmarkt in Straatsburg: ‘meerdere doden en gewonden’
    VIDEO / UPDATE

    Schietpar­tij op kerstmarkt in Straats­burg: ‘meerdere doden en gewonden’

    Bij een schietpartij op de kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is minstens één dode gevallen en er zijn negen gewonden. De schutter is gevlucht, zegt de Franse politie. Maar diverse Franse media spreken al van drie doden en elf gewonden. Plaatselijke autoriteiten van de stad hebben het al over een aanslag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is op weg naar Straatsburg.