Volledig scherm
PREMIUM
Ruim negentig conservatieve rebellen weer in het gareel krijgen voor de brexitstemming is voor de whips vrijwel onmogelijk. © AFP

Hoe houden Britse partijen muitende Kamerleden binnenboord? Of toch niet?

BrexitZijn het intellectuele gangsters, of strategische schakers? De beruchte whips in het Britse parlement staan weer volop in de aandacht nu de belangrijkste politieke stemming in decennia nadert. Zij moeten de parlementariërs overtuigen: met argumenten of met ordinaire chantage.

Het Verenigd Koninkrijk telt af: over vier dagen stemt het parlement over het brexitakkoord dat premier May sloot met de EU. De kans dat de deal er doorheen komt is nagenoeg nihil: alle oppositiepartijen stemmen tegen, net als gedoogpartner DUP. Ook in de eigen Conservatieve Partij is er grote weerstand: ruim negentig partijgenoten van May kondigden de afgelopen tijd aan tegen deze deal te stemmen. En dus is het spitsuur voor de zogenoemde whips, die muitende parlementariërs in het gareel moeten krijgen.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.