Volledig scherm
PREMIUM
Het manifest en de videoboodschap van Stephan Balliet, de vermeende dader van de terreurdaad gisteren in Halle, vertonen veel gelijkenissen met de verklaringen van de Noorse Anders Breivik voor zijn aanslagen in 2011. © Videostill.

Hoe witte schutters elkaar aansteken

Het doden van zoveel mogelijk antiblanken, bij voorkeur Joden. Dat was het doel van de man die gisteren in de Duitse stad Halle twee mensen doodschoot. Vermeende schutter Stephan Balliet (27) verklaarde zijn daden in een van tevoren op internet gedeeld manifest en een live gestreamde video. Daarmee plaatst hij zichzelf in een groeiend rijtje van jonge, witte schutters met extreemrechtse en racistische opvattingen die hun ideologie uit dezelfde bronnen halen en elkaar inspireren.  

Het manifest waarin Billiet de schietpartij in Halle verklaard, werd ontdekt door de Amerikaanse SITE Intelligence Group. Die is gespecialiseerd in het online monitoren van extremisten. Het door het bedrijf verwijderde pdf-document bevat volgens directeur Rita Katz beelden van wapens en een verwijzing naar de live-video die door de schutter zou zijn verspreid. Het manifest lijkt op 1 oktober te zijn aangemaakt en geeft naast het doel van de aanval aanwijzingen over hoeveel planning en voorbereiding de dader erin heeft gestoken. Katz verwijst ook naar de  ‘biechtvideo’ die de vermeende schutter uploadde op videosite Twitch

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.