Volledig scherm
Bloed in een bloedbank. Foto ter illustratie. © anp

Homoseksuele donoren Canada mogen na een jaar bloed geven

Canada heeft gisteren het licht op groen gezet om de uitsluitingsperiode voor homoseksuele mannen die bloed willen geven terug te brengen van vijf naar één jaar. Door deze beslissing kan een man die een jaar lang geen enkele seksuele relatie had met andere mannen vanaf nu bloed geven.

Volgens het Canadese ministerie van Volksgezondheid komt de beslissing er na een grondig onderzoek van de meest recente wetenschappelijke gegevens. De maatregel treedt vanaf augustus in werking.

De uitsluitingsperiode van vijf jaar gold sinds 2013, en voor dat jaar mochten homoseksuele mannen geen bloed doneren. De invoering van die periode van vijf jaar 'heeft niet geleid tot een toename van met hiv besmet donorbloed', zo benadrukte het ministerie van Volksgezondheid.

'Stap in goede richting'
,,Canada sluit zich aan bij landen als de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Schotland en Frankrijk, die ook een uitsluitingsperiode van een jaar hanteren waarbinnen mannen geen seksuele relaties met andere mannen mogen hebben gehad", aldus het ministerie.

De minister van Volksgezondheid Jane Philpott erkende dat de inkorting van de uitsluitingsperiode geen radicale verandering is, en nog steeds veel mannen belet om bloed te geven, maar had het over 'een stap in de goede richting'.

Orlando
Na de schietpartij in de homoclub in Orlando, waarbij 49 mensen om het leven kwamen, lagen de regels rondom bloed geven in de VS weer onder vuur. Hoewel de slachtoffers van de schietpartij homoseksueel waren, mochten andere homoseksuelen geen bloed geven omdat federale regelgeving dit verbiedt.