Volledig scherm
Een demonstrant houdt borden op met de boodschap ‘Poetin liegt’. © REUTERS

Honderden arrestaties in Moskou bij protestmars na vrijlating journalist

Honderden deelnemers aan een protestmars in Moskou zijn vandaag door de politie gearresteerd. Het ging om sympathisanten van de gisteren onverwacht vrijgelaten onderzoeksjournalist Ivan Goloenov.

Volledig scherm
Demonstranten verzetten zich tegen hun aanhouding door agenten in Moskou. © AP
Volledig scherm
De actievoerders eisen vervolging van de agenten die bij de arrestatie van de journalist betrokken waren. © AP

De actievoerders waren de straat op gegaan om te eisen dat de politiemensen die bij de arrestatie van de journalist betrokken waren, worden vervolgd. Onder de arrestanten is ook oppositieleider Alexej Navalni.
De 36-jarige journalist Goloenov, die werkt voor een onafhankelijke nieuwssite, werd afgelopen donderdag opgepakt op verdenking van drugssmokkel.

Dinsdag werd zijn huisarrest onverwachts opgeheven. Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsjev verklaarde dat de zaak werd afgeblazen omdat er geen bewijs was dat de journalist iets verkeerd had gedaan. Hij kondigde aan dat er in het Moskouse politiekorps koppen zouden gaan rollen naar aanleiding van de zaak.

Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat de demonstratie woensdag illegaal zou zijn, gingen actievoerders toch de straat op in de Russische hoofdstad. Volgens ooggetuigen deden meer dan duizend mensen mee aan het protest dat bestond uit een mars door het centrum van Moskou. De demonstranten schreeuwden leuzen als 'Rusland zal vrij zijn' en 'Rusland zonder Poetin'. Onder de deelnemers waren veel journalisten.

Volledig scherm
Ondanks waarschuwingen dat de demonstratie illegaal zou zijn, gingen actievoerders toch de straat op. © AP

Bekijk hieronder beelden van de vrijlating van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov:

 1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

  Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

  Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”
 2. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
  video

  Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

  Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”