Honderden arrestaties op Cuba na grote protesten tegen regering
De autoriteiten op Cuba treden na de demonstraties tegen de regering eerder deze maand hard op. Honderden mensen zijn opgepakt om de protestbeweging de kop in te drukken. Huizen van activisten worden in de gaten gehouden door de politie. Dat zeggen advocaten volgens The New York Times.
Op het door communisten bestuurde eiland gingen deze maand duizenden mensen de straat op. Er bestaat grote onvrede over de ernstige economische problemen in het land. Demonstranten scandeerden leuzen als ‘vrijheid’ en ‘we zijn niet bang’. Halverwege deze maand viel bij de acties voor het eerst een dode te betreuren.
Inmiddels slaat de angst toe, schrijft de krant. Een onafhankelijke journalist op het eiland vertelt dat hij heeft vastgezeten na de protesten en nu nauwelijks zijn huis nog verlaat. Hij sprak de vrees uit dat de veiligheidsdiensten op ieder moment voor zijn deur kunnen staan. ,,Die angst voel ik vanaf het moment dat ik opsta.”
Economische crisis
Staatsmedia omschrijven betogers als vandalen en plunderaars. ,,Er wordt hard gewerkt om ze allemaal af te schilderen als criminelen”, zei de oprichter van het onafhankelijke medium Periodismo de Barrio. President Diaz-Canel zei eerder deze maand dat hij de Verenigde Staten verantwoordelijk houdt voor de onrust, die volgens hem een beleid voeren van ‘economische verstikking’.
Het komt niet vaak voor dat er protesten zijn in het communistische regime, dat al sinds de jaren vijftig aan de macht is. Onvrede over de economische situatie en de afhandeling van de coronacrisis dreef mensen in het tweede weekend van deze maand echter de straat op. ,,We zijn hier omdat we honger hebben en arm zijn”, zei Yusniel Pérez (17). ,,We hebben geen eten. We hebben niks.”
De economische crisis op Cuba is deels een gevolg van de coronapandemie. Er is onder meer een tekort aan medicijnen in het land. Bovendien zagen de autoriteiten zich genoodzaakt om vanwege de crisis in een groot deel van het land de elektriciteit meerdere uren per dag af te sluiten.
700 aanhoudingen
Mensenrechtenorganisaties schatten dat zo’n 700 mensen zijn aangehouden na de protesten. Hun gezinnen kregen daar soms dagenlang maar beperkt informatie over. Activisten zeggen dat sommige betogers zijn veroordeeld in korte processen waar geen advocaat bij aanwezig was.
Volgens de Cubaanse autoriteiten krijgen opgepakte betogers gewoon toegang tot een advocaat en mogen zij contact opnemen met hun naasten. Een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken beklemtoonde op de staatstelevisie dat er ‘geen geheime gevangenissen zijn op Cuba’.
Eerder deze maand gingen duizenden mensen de straat op in Cuba:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Één dode en meerdere gewonden tijdens protesten in Cuba
Bij een protest tegen de regering in de buitenwijken van Havana is maandag voor het eerst een dode gevallen, meldt het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zowel onder burgers als politie zijn gewonden gevallen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Topman Plopsaland weg na berichten grensoverschrijdend gedrag
De topman van de Belgische pretparken van Plopsaland, Steve Van den Kerkhof, moet vertrekken na berichten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat heeft Studio 100, eigenaar van de Plopsa-groep, dinsdag bevestigd. Ook een andere manager moet vertrekken. -
Meer steun nodig om Russische oorlogsmisdadigers te berechten
Oorlogsmisdaden die in Oekraïne worden gepleegd, zijn vandaag onderwerp van gesprek in Londen. Initiator en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid spreekt daar met zo’n dertig ambtgenoten over extra steun voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof.
-
President Cuba roept aanhangers op spontane betogingen neer te slaan
In verschillende steden in Cuba zijn zondag spontaan protesten uitgebroken. Duizenden mensen gingen de straat op om te betogen tegen het regime van president Miguel Diaz-Canel en de slechte economische situatie in het land. Openlijke protesten zijn zeer ongebruikelijk in het communistische land. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMMegademonstraties / video
Duizenden Cubanen de straat op: ‘We hebben geen eten, we hebben niks’
Duizenden demonstranten lijkt niet veel, maar voor Cubaanse begrippen is het ongekend. De angst om de straat op te gaan heeft het verloren van de nijpende situatie in het land. ,,We hebben helemaal niks meer”, klinkt het boos.