Hoofdstad Kroatië getroffen door aardbeving

videoKroatië is vanochtend getroffen door een flinke aardbeving met een kracht van 5,3. In het centrum van Zagreb is veel schade aangericht. Een 15-jarige jonge raakte zwaargewond. Voor zover bekend zijn er geen mensen omgekomen. 

De jongen werd gevonden onder het puin van een ingestort gebouw. Aanvankelijk werd gemeld dat hij om het leven was gekomen, maar volgens berichten zou de tiener in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Er is nog een minderjarige zwaargewond geraakt, volgens hulpdiensten. Het epicentrum van de beving lag ten noorden van Zagreb op een diepte van 10 kilometer. 

Meerdere historische gebouwen zijn beschadigd en auto's verpulverd, veel mensen moesten hun huis verlaten en renden in paniek de straat op. De iconische kathedraal van Zagreb raakte ook zwaar beschadigd. Een van de twee torens is gedeeltelijk ingestort. Na een aardbeving in 1880 was de kathedraal al een keer herbouwd. Het parlementsgebouw in de hoofdstad liep eveneens forse schade op. Het was volgens de premier de zwaarste aardbeving in Zagreb in 140 jaar.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft Zagreb een gedeeltelijke lockdown ingesteld. Inwoners moeten om die reden parken en pleinen vermijden maar konden niet anders dan naar buiten en dromden vervolgens met elkaar samen. ,,Probeer afstand te houden”, aldus minister Davor Bozinovic van Binnenlandse Zaken, en voegde eraan toe dat de stad nu getroffen is door ‘twee crises’.

Volledig scherm
© EPA
  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”