Volledig scherm
Andrew Brunson © AFP

In Turkije vrijgelaten Amerikaanse predikant is al op weg naar huis

UpdateDe Turkse rechter heeft het huisarrest en andere beperkingen die van kracht zijn tegen de aangeklaagde Amerikaanse predikant Andrew Brunson opgeheven. Brunson - die werd verdacht van betrokkenheid bij de couppoging in 2016 - mag het land nu verlaten en zit al in het vliegtuig op weg naar huis. 

Brunson kreeg vandaag van de Turkse rechter drie jaar cel opgelegd. Maar hij hoeft de rest van die straf niet uit te zitten omdat hij al een tijd in voorarrest heeft vastgezeten. De Amerikaanse predikant is al op weg naar de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse president Donald Trump meldt op Twitter dat zijn vrijlating een feit is. ,,Hij zal snel thuis zijn.'' Advocaat Jay Sekulow liet namens Brunsons familie weten dat hij zelfs al in een vliegtuig zit. ,,We zijn de president, leden van het Congres en diplomatieke leiders dankbaar voor hun druk op Turkije om predikant Brunson vrij te laten'', aldus de raadsman in een verklaring. Hij spreekt van 'een belangrijke overwinning voor Brunson en zijn familie.'

Brein

Brunson, die al twintig jaar in Turkije woont, werd in 2016 opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Hij wordt verdacht van banden met Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de Turkse regering het brein is achter de couppoging.

De gevangenschap van Brunson heeft geleid tot hoogoplopende diplomatieke spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten. Eerder deze week suggereerden bronnen rond de Amerikaanse regering al dat Washington en Ankara afspraken hadden gemaakt die tot zijn vrijlating zouden leiden.