Volledig scherm
Een hindoe eert een koe bij de rivier Sangam in Allahabad, India. © REUTERS

India: man gelyncht nadat hij een koe slachtte

In India is een man vermoord omdat hij een koe of stier zou hebben geslacht. Hij werd aangevallen door dorpsbewoners in Madhya Pradesh en doodgeslagen. Het slachtoffer, volgens diverse media een moslim, stierf in het ziekenhuis. Zijn chauffeur raakte zwaargewond. 'Koebescherming' eist de laatste jaren veel levens in India.

Dat meldt de lokale zender NDTV.

Het slachten van rundvee is verboden in de meeste Indiase staten, omdat de koe een heilige status heeft. Toen twee dorpsbewoners de mannen met vee zagen lopen, trommelden ze wat vrienden op en sloegen op de mannen in. Toen de politie ter plaatse kwam troffen ze de slachtoffers, Riyaz Khan en Shakeel Maqbool, zwaargewond aan. Khan stierf in het ziekenhuis. Vier mannen zijn aangehouden.

Bij de plek waar de slachtoffers werden aangetroffen, vond de politie ook een gedode stier en zakken met rundvlees aan. Op het doden van runderen staan in de staat in het noordoosten van India zware straffen, tot wel zeven jaar gevangenisstraf.

Eigenrichting

De autoriteiten in India maken zich zorgen over de eigenrichting die gepaard gaat met het beschermen van koeien. Mensen vallen vermeende slachters zelf aan, in plaats van naar de politie te stappen. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor, stelt onder meer Human Rights Watch. Oorzaak zou een hernieuwd zelfbewustzijn onder hindoe's zijn, veroorzaakt door de overwinning van de Bharatiya Janata-partij bij de verkiezingen van 2014. 

'Koebescherming' zou sindsdien al aan meer dan tien mensen, voornamelijk moslims, het leven hebben gekost, stelt Human Rights Watch. 

Volledig scherm
Een koe bij een tempel in India. © REUTERS
  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.