De Vikram lander, vlak voordat hij op de maan zou landen.
Volledig scherm
De Vikram lander, vlak voordat hij op de maan zou landen. © AFP

India verliest contact met maanlander vlak voor de landing

Het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO heeft tijdens de landing het contact verloren met de onbemande maanlander die de zuidpool van de maan zou gaan onderzoeken. Op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond werd het contact verbroken, laat directeur Kailasavadivoo Sivan weten.

Het is niet bekend wat er met de lander, die deel uitmaakt van de missie Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2), is gebeurd. ,,Gegevens worden geanalyseerd’’, zei Sivan zaterdagochtend (lokale tijd) in een zaal vol wetenschappers vanwaaruit de landing werd gevolgd. Als de landing toch is geslaagd, is India het eerste land dat een ruimtevoertuig een zachte landing laat maken op de zuidpool van de maan. In april deed een ruimtevoertuig van Israël daar al een poging toe, maar die mislukte. De Israëlische ‘Beresheet’ crashte op de maan.

De lander (Virkram), met aan boord een karretje (Pragyan), werd op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie.

De Indiase minister-president Narendra Modi is toch tevreden met de uitkomst van de missie. ,,Wat jullie hebben bereikt is geen kleinigheid”, zei Modi in de zaal tegen de wetenschappers. Daarna was te zien dat Modi Sivan troostte. ,,We zijn vol vertrouwen dat het beste van ons ruimtevaartprogramma nog moet komen.”

  1. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

    Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

    Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
  2. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.