Indiaas jongetje (8) al twee dagen vast in 120 meter diepe put: race tegen de klok voor hulpverleners
In India doen hulpdiensten al twee dagen lang verwoede pogingen om een jongetje uit een 120 meter diepe waterput te halen. De 8-jarige Tanmay Sahu viel dinsdagmiddag in het gat en zit sindsdien vast.
Op beelden op lokale en sociale media is te zien hoe hulpverleners rond de put staan en het publiek op afstand wordt gehouden. Een touw verdwijnt in de opening van de waterput. Daarnaast is een graafmachine bezig een diepe kuil te graven. Wellicht kan daarna via een tunnel de plek waar het jongetje in de put zit worden bereikt.
Tanmay Sahu was dinsdagmiddag met vriendjes aan het spelen bij een boerderij in de omgeving van Betul, in het midden van India, toen hij rond 17.00 uur in de waterput viel. Hij zou nu vastzitten op zo'n 10,5 meter diepte, met zijn armen omhoog gericht. ,,Mijn 12-jarige dochter zag hem en vertelde me dat hij in de put was gevallen. We haastten ons er meteen heen’’, zo vertelde vader Sunil Sahu eerder in lokale media. ,,Hij ademde en we luisterden naar het geluid dat hij maakte in de put.’’
De reddingsdiensten werden opgeroepen en er werd alvast een reddingspoging ondernomen. Met een touw lukte het om het jongetje van 16,5 meter diepte dertien meter omhoog getrokken. Maar toen brak het touw en viel de jongen terug tot zo'n 10,5 meter diepte, meldt de BBC. Dinsdagavond zou Tanmay tegen zijn vader hebben gezegd, dat het erg donker was in de tunnel en dat zijn vader hem eruit moest ziet te halen. Daarna werd niks meer van de jongen gehoord.
In de loop van de nacht kwamen de hulpverleners te plaatse. Zij namen de reddingspogingen over van de familie van de jongen en werkten sindsdien onafgebroken door.
Tekst gaat door onder de tweet
Geen geluid
De reddingswerkers pompen zuurstof in de put voor het kind. Over zijn toestand is nog steeds onduidelijkheid, omdat ze niet bij hem kunnen. Tanmay maakt geen geluid meer, dus mogelijk heeft hij het bewustzijn verloren. Hoewel de autoriteiten gisteren de hoop uitspraken ‘binnen twee à drie uur’ een reddingspoging te kunnen ondernemen, bleek dat ijdele hoop. Stenen en modder in de put maakten dat de reddingsactie langer duurt.
Shivraj Singh Chauhan, de premier van de Indiase deelstaat Madhya Pradesh waar het ongeval plaatsvond, plaatste dinsdagavond al een reactie op Twitter: ‘Ik heb het lokale bestuur gevraagd om de nodige maatregelen te nemen. Ik sta in voortdurend contact met de autoriteiten. Het reddingsteam probeert het kind te redden. Ik bid voor zijn welzijn en dat dat lukt'.
Vaker
Vanwege watertekorten leggen boeren in India wel vaker waterputten aan om hun akkers te kunnen besproeien. Als de putten later toch droogvallen, worden ze niet altijd volgestort of afgedekt, met alle risico’s van dien. Volgens de BBC gebeurt het in India vaker dat er kinderen in drooggevallen waterputten terechtkomen. In juni van dit jaar werd een 11-jarige dove jongen na vier dagen gered uit een put in India.
Het ongeval doet ook denken aan het overlijden van de 2-jarige Julen. Het Spaanse jongetje viel in 2019 in een drooggevallen put. Na een dagenlange reddingsactie, waarbij het hele land meeleefde, werd Julen levenloos uit de put gehaald.
In februari van dit jaar overleden in Marokko en Afghanistan ook kinderen na een val in een waterput: voor Rayan en Haider kwamen de reddingsacties ook te laat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlands consulaat in Istanboel dicht voor publiek om dreiging
Het Nederlandse consulaat-generaal in Istanboel is tijdelijk dicht voor het publiek in verband met een verhoogde dreiging van een aanslag op westerse doelen. Hoe lang mensen niet terecht kunnen bij de vertegenwoordiging in de Turkse stad, kan een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Ook Duitsland kampt met stikstof, maar daar draait het vooral om schoon water en is er meer tijd
Ook de Duitse overheid worstelt met de aanpak van stikstofuitstoot. Maar waar in Nederland alles draait om natuur, is in Duitsland schoon water het toverwoord. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Met video
FBI vindt geen geheime documenten in strandhuis van president Joe Biden
De FBI is woensdagochtend het strandhuis van de Amerikaanse president Joe Biden binnengevallen. De inval in Rehoboth Beach (Delaware) is onderdeel van een onderzoek naar geheime documenten.
-
PREMIUMVier vragen
Vandaag EU-top in Oekraïne: eerste keer dat de EU vergadert in een oorlogsgebied
De Europese Unie en Oekraïne houden vrijdag een topbijeenkomst in Kiev. Het is de eerste keer dat Europese leiders vergaderen in een oorlogszone. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje na sluiting consulaat in ‘psychologische oorlog’
Turkije heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen wegens de sluiting van hun consulaten. Onder die landen zijn ook Nederland, de VS, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De landen sloten hun consulaten afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen. In het land heerst woede richting westerse diplomaten na protesten met koranverbrandingen en -verscheuringen in onder meer Stockholm en Den Haag.