Volledig scherm
378 klimmers kreeg dit jaar een vergunning om de hellingen van Mount Everest te bedwingen. © AFP

Indiase klimmer eerste dode van 2019 op drukbezochte Mount Everest

Twee Indiase bergbeklimmers zijn vandaag om het leven gekomen in de Himalaya. Een van hen gaat als eerste Mount Everest-dode van dit jaar de boeken in. Een Ierse bergbeklimmer die gisteren verdween, wordt volgens de Nepalese autoriteiten nog vermist.

Volledig scherm
Onervarenheid van de klimmers zou oorzaak van ongelukken zijn. © AFP

De 27-jarige Ravi Thakar uit New Delhi werd dood aangetroffen in een tentje op de zuidkant van de Mount Everest. De Indiër is de eerste dode in 2019 op de hoogste berg ter wereld (8.848 meter). De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend.

De 34-jarige Narayan Singh overleed als gevolg van hoogteziekte op de Mount Makalu, de vijfde hoogste berg te wereld. Singh maakte deel uit van een expeditie van het Indiase leger. Een Bulgaar kwam om het leven bij het afdalen op de Mount Lhotse.

Afgelopen woensdag stierven al twee bergbeklimmers uit India op Mount Kangchenjunga. Docent Seamus Sean Lawless uit Dublin wordt sinds gisteren vermist, nadat hij op zo'n 8000 meter hoogte uitgleed in de sneeuw tijdens het afdalen van Mount Everest.

Lachend op de foto

Trinity College Dublin on Twitter

This morning @seamuslawless, Professor at Trinity's @AdaptCentre reached the summit of #MountEverest. Congratulations to you and @irelandeverest team. Your achievement is tremendous. Learn about Seamus and his remarkable journey here: https://t.co/oDftTLdDwt

Enkele uren voor Lawless’ verdwijning twitterde de universiteit van Dublin verheugd dat leden van de expeditie ‘Ireland on Everest’ de top hadden bereikt. Bij de tweet ook een foto waarin Lawless lachend poseert naast Jenny Copeland, die samen met Seamus had getraind om de klim aan te kunnen.

De Ieren, 39 en 40 jaar oud, lieten zich sponsoren voor de klim en haalden met hun beklimming geld op voor een goed doel. De twee alpinisten behoorden tot een groep van acht personen. Onder hen ook de Zuid-Afrikaanse Saray N’Kusi Khumalo, die als eerste gekleurde vrouwelijke klimmer op het dak van de wereld stond.

Recordaantal klimmers

Een recordaantal van 378 klimmers kreeg dit jaar een vergunning om de hellingen van Mount Everest te bedwingen, meldt het Nepalese toerismebureau. Het klimseizoen, dat loopt van maart tot en met mei, wordt gekenmerkt door meerdere ongevallen.

Alpinisten en sherpa's werden geraakt door vallend gesteente, gleden uit of kregen last van hoogteziekte. Blogger Alan Arnett schrijft dat alle incidenten ‘een zekere onervarenheid en gebrekkige ondersteuning’ doen vermoeden. Veel klimmers zouden niet genoeg training hebben gehad om de hoogste toppen te bereiken.

Gebrek aan regels

Volledig scherm
Berggids Kami Rita bij zijn 23ste beklimming van Mount Everest. © AFP

Adrian Ballinger van het Amerikaanse Alpenglow Expeditions, dat klimreizen naar Mount Everest verzorgt, zegt tegen persbureau Reuters dat veel budgetteams bereid zijn om iedereen mee te nemen. Die expedities zouden geen gecertificeerde sherpa's of berggidsen in de arm nemen.

Ook het gebrek aan regelgeving door de overheid, met name aan Nepalese zijde, speelt volgens Ballinger een grote rol. ,,Door het ontbreken van overheidsregels zullen we dit soort ongelukken blijven zien’’, zegt hij. De Nepalese klimmersassociatie ontkent dat, en stelt dat ook ervaren alpinisten ongelukken overkomen.

Vorig jaar vielen er op Mount Everest vijf doden te betreuren. Afgelopen woensdag zette de Nepalese berggids Kami Rita Sherpa, met zijn drieëntwintigste klim naar de top van Everest het record van de meeste beklimmingen op de 8.848 meter hoge berg.

Volledig scherm
Kami Rita . © AP