Iran wreekt ‘martelaar Soleimani’ met aanval op Amerikaanse legerbases in Irak

VIDEODe Iraaks-Amerikaanse luchtmachtbases in het Iraakse Ain al-Asad en Erbil zijn getroffen door meerdere raketten. Dat bevestigen het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Iran spreekt van 'proportionele maatregelen uit zelfverdediging’.

De gebombardeerde bases worden gebruikt door Amerikaanse, Europese en Iraakse troepen. Volgens Iran werd de aanval uitgevoerd ‘in naam van de martelaar generaal Qassem Soleimani'. De Iraanse en sjiitische topgeneraal - en schrik van veel soennieten in het Midden-Oosten - werd vorige week op bevel van Donald Trump vermoord door een Amerikaanse drone. Bij het Iraanse raketvuur zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Volgens Iran zou de aangekondigde vergelding nu zijn afgerond. 

Iraniërs verbranden in Teheran (Iran) de Amerikaanse vlag.
Volledig scherm
Iraniërs verbranden in Teheran (Iran) de Amerikaanse vlag. © AFP

Hoe groot de materiële schade is, is volgens de Amerikanen onbekend. De Iraakse regering meldt dat er ook geen Irakese gewonden zijn gevallen. De Iraanse claim dat tachtig Amerikanen zouden zijn omgekomen bij de aanval lijkt grootspraak. Op de bases verblijven behalve Amerikaanse en Iraakse soldaten ook veel Europese soldaten, onder wie ongeveer 70 Noren en 130 Denen. Beide landen melden dat er onder hun militairen geen gewonden zijn gevallen. Dat geldt ook voor de aanwezige Poolse soldaten, laat Polen weten.

Geen Nederlanders

Het Nederlandse ministerie van Defensie bevestigt dat er geen Nederlanders zijn omgekomen of gewond zijn geraakt. Een van de aanvallen was gericht op een basis in Erbil, in het noorden van het land. Maar het veertigtal Nederlandse militairen in het gebied zit elders, aldus het ministerie. In Bagdad, waar de andere aanval plaatsvond, heeft Nederland nog een handjevol mensen, maar ook die bleven ongedeerd. 

Defensie houdt er wel rekening mee dat Nederlandse militairen in Irak voor hun veiligheid naar elders in het land worden verplaatst. Ze verblijven op dit moment op bases bij Erbil en Bagdad. Plannen om de militairen terug naar Nederland te halen, zijn er niet. Een woordvoerder van Defensie wilde verder niks kwijt over de mogelijke verplaatsing van de militairen.

Ongeveer veertig mariniers trainen in het noordelijke Erbil Koerdische strijders. Tussen de drie en twaalf commando’s trainen en adviseren Iraakse special forces bij de hoofdstad Bagdad.

Raketaanval Iran op Amerikaanse doelen in Irak.
Volledig scherm
Raketaanval Iran op Amerikaanse doelen in Irak. © ANP Graphics

Volgens CNN waren de Amerikaanse soldaten in Irak vooraf gewaarschuwd voor de raketaanval van vannacht. Dankzij een snel alarm konden de militairen die zich in een gevarenzone bevonden, zich in veiligheid brengen in bunkers. CNN baseert zich op bronnen van een legerfunctionaris.

Beide kanten in het opgelaaide conflict lijken aan te sturen op vermindering van de spanning. De Iraanse tegenaanval heeft in het land geleid tot blijdschap maar ook opluchting. Of het bij deze raketaanval blijft of dat er later nog represailles zullen volgen via aan Iran gelinkte milities in Libanon of Jemen zal blijken. Vooralsnog lijkt de toon in Teheran te matigen al zullen er voor de binnenlandse bühne nog wel enige harde woorden klinken. Omdat er geen Amerikanen zijn gesneuveld lijkt een keiharde repliek van Donald Trump niet nodig. De Amerikaanse president zal pas later reageren met een toespraak, zo werd bekend. 

Op Twitter schreef Trump: ,,Alles is goed! Raketten gelanceerd vanuit Iran op twee militaire bases in Irak. We nemen nu de schade op. We hebben veruit het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld. Ik zal morgenochtend een verklaring afleggen.” Iran reageert met de mededeling dat Trump deze tweet alleen heeft verstuurd om de al gemaakte schade te minimaliseren. Volgens Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen ‘lijkt het erop dat Trump met zijn tweet de boel al enigszins gesust heeft’.

Tekst gaat verder onder de foto.

De Iraanse televisie verspreidt beelden van afgevuurde raketten.
Volledig scherm
De Iraanse televisie verspreidt beelden van afgevuurde raketten. © EPA

Ballistische raketten 

Het Pentagon schrijft in een verklaring dat ‘Iran meer dan tien ballistische raketten heeft afgevuurd op doelen in Irak’. Volgens Iran zelf zijn dit er 15. De luchtmachtbasis in Ain al-Asad is tot twee keer toe getroffen. Ook de bases in Camp Taji, niet ver van Bagdad, en een Amerikaanse basis in Koerdisch gebied in Noord-Irak zijn onder vuur genomen. 

De Ain al-Asad-basis ligt zo’n 160 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.  Trump bracht in december 2018 nog een bezoek aan de basis. Ook vicepresident Pence was er afgelopen november nog.

Wraak

Iran heeft de afgelopen dagen wraak gezworen voor de Amerikaanse raketaanval, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani het belangrijkste dodelijke slachtoffer was. De Verenigde Staten zeiden gisteren al te verwachten dat Iran binnenkort een vergeldingsactie uit zou voeren voor het doden van Soleimani. ,,Als het zover is, dan zijn wij klaar om daar gepast op te reageren”, aldus minister van Defensie Mark Esper. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft na overleg met Esper en de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd dat hij later vandaag bekendmaakt of en welke stappen de VS zal nemen. 

Mohammad Bagheri, een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, die verantwoordelijk is voor de aanval zegt volgens CNN: ,,Als de Verenigde Staten wraak nemen op Iran na de raketaanvallen op Amerikaanse vliegbases in Irak, dan zal de reactie vanuit Teheran nog sterker en vernietigender zijn.” 

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft na de aanvallen wel alle Amerikaanse civiele luchtvaart geschorst in de Perzische Golf, de Golf van Oman, Irak en Iran. ,,Wegens verhoogde militaire activiteit en stijgende politieke spanning zullen geen Amerikaanse burgervliegtuigen meer in de regio mogen vliegen.”

Ukraine International Airlines

Vannacht werd ook bekend dat een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven in de Iraanse hoofdstad Teheran is neergestort. Geen van de 178 inzittenden heeft de crash overleefd. Dat melden Iraanse media. Autoriteiten in Teheran melden dat ontkend wordt dat de crash van vannacht iets te maken heeft met de raketaanvallen. 

Volledig scherm
© ADR
Iraakse soldaten in de provincie Anbar.
Volledig scherm
Iraakse soldaten in de provincie Anbar. © AP

Bekijk hier onze video's over het conflict tussen Iran en de VS.

  1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
    PREMIUM

    ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

    De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.