Volledig scherm
Foto uit maart 2019, met daarop de Iraanse minister Mahmoud Alavi (vooraan rechts). © AFP

Iran: ‘Zeventien CIA-spionnen ontmaskerd, sommigen ter dood veroordeeld’

UpdateIraanse autoriteiten hebben zeventien mensen gearresteerd die ervan worden verdacht voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA te spioneren. Sommigen van hen zijn al ter dood veroordeeld, melden media uit het land.

Met de arrestaties is een CIA-netwerk dat actief is in Iran ‘ontmanteld’, zo haalt de staatstelevisie een verklaring van minister Mahmoud Alavi van Inlichtingenwerk aan. ,,De geïdentificeerde spionnen waren actief op gevoelig en vitaal werkterrein in de economische, nucleaire, militaire en ict-industrie. Daar verzamelden ze hun gevoelige, geheime informatie’’, luidde de verklaring, die werd afgegeven na een kabinetsvergadering in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Niet lang na de verklaring werden door Iraanse media foto’s vrijgegeven van ‘buitenlandse CIA-officieren’ die in contact zouden hebben gestaan met de zeventien spionnen, allen Iraniërs. In juni meldden de Iraanse autoriteiten ook al dat ze een spionagenetwerk hadden ontmanteld. Het is niet duidelijk of ze nu hetzelfde bedoelen.

Ook werd vandaag op Iraanse televisie een documentaire getoond waarin te zien zou zijn hoe een CIA-werknemer een Iraanse man rekruteert in de Verenigde Arabische Emiraten.

Spanningen

Het is niet duidelijk waar of wanneer de vermeende spionnen zijn aangehouden. Het zou in het afgelopen Iraanse jaar zijn geweest en dat eindigde in maart. Maar de bekendmaking komt op het moment dat de spanningen tussen de Verenigde Staten en andere westerse landen enerzijds en Iran anderzijds de afgelopen drie maanden flink zijn opgelopen door verschillende incidenten in en rond de smalle Straat van Hormuz, de belangrijkste vaarroute van olietankers in heel de wereld. Afgelopen vrijdag werd de Britse olietanker Stena Impero door Iraanse troepen geënterd en meegenomen naar een Iraanse haven. 

Daarvoor beschuldigden de VS Iran van het aanvallen van olietankers met zeemijnen. De Britten schaarden zich achter de VS. In de tweede helft van juni schoot Iran een drone van Amerika uit de lucht en niet veel later deden de Amerikanen naar eigen zeggen hetzelfde.

En begin juli hielden de Britten samen met de lokale autoriteiten de Iraanse olietanker Grace 1 tegen in Gibraltar. Er werd beslag op het schip gelegd. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. Donderdag besloten de autoriteiten in Gibraltar de Iraanse tanker voorlopig aan de ketting te houden, een dag later enterde de Iraanse Revolutionaire Garde de Britse olietanker Stena Impero.

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.
  2. Politie België: Truckchauffeur niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk Nederlandse vrouw

    Politie België: Truckchauf­feur niet schuldig aan dodelijk au­to-ongeluk Nederland­se vrouw

    De chauffeur van de vrachtwagen die eergisteren in het Belgische dorp Lavaux-Sainte-Anne betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk waarbij een Nederlandse vrouw om het leven kwam, treft volgens de politie geen enkele blaam. Pierre Jacob, commissaris van het politiedistrict aldaar, stelt dat de in 1961 geboren bestuurster op het gevaarlijke kruispunt een stopbord negeerde dat daar onlangs na een eerder verkeersincident was neergezet.