IS claimt verantwoordelijkheid voor aanslag met bijna 50 doden in Kandahar
VIDEOIslamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van zijn aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.
Bij de aanslag kwamen zeker 47 mensen om het leven en vielen 70 gewonden, aldus de taliban. Het was het hoogste aantal slachtoffers van een aanslag sinds het vertrek van de Amerikaanse militairen.
De aanval in Kandahar was de tweede bloedige aanslag op een sjiitische moskee in Afghanistan in een week tijd. Vorige week vrijdag vielen circa vijftig doden en 140 gewonden bij een zelfmoordaanslag in Kunduz, in het noorden van Afghanistan. Ook die aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.
Het bloedbad vond plaats op de gebedsdag, vrijdag, en een week na een bloedige aanslag op een sjiitische moskee in Kunduz, in het noorden van het land. Daarbij vielen circa vijftig doden en 140 gewonden. De naar schatting rond de negen miljoen sjiieten vormen een grote maar zwaar vervolgde minderheid in het land van 38 miljoen inwoners.
De aanslag van vrijdag 15 oktober was in het hart van het regime van de huidige machthebbers, de taliban. Kandahar geldt als de wieg en het hoofdkwartier van de soennitische extremisten van de taliban.
Sinds 2014 zijn er jihadisten in het land actief die wedijveren met de taliban en die zich Islamitische Staat van de Provincie Khorasan noemen. Ze zeggen dat ze onderdeel van Islamitische Staat zijn. Het gaat om mogelijk 3000 soennitische extremisten uit Pakistan en overgelopen talibanstrijders. Deze terreurgroep is in oorlog met de taliban en al jaren berucht door bloedige aanslagen op sjiieten.
De taliban hebben zelf tijdens hun schrikbewind in de jaren 1996 - 2001 de sjiitische minderheid ook vervolgd. Nu ze sinds augustus weer de macht hebben, proberen ze gematigd over te komen. Ze willen internationale erkenning en handel en hopen dat de bevolking zonder angst weer aan het werk gaat en opgeleide mensen niet wegvluchten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Rij je in België 1 kilometer per uur te hard, dan kost je dat 63 euro (ja, die ene kilometer wórdt gemeten)
Pas op als je komend pinksterweekend naar het zuiden rijdt. België is niet alleen het land van veel soorten bier, maar tegenwoordig ook van goed werkende trajectcontroles.Brussel -
E. Jean Carroll eist extra schadevergoeding van Trump nadat hij haar 'gestoord’ noemt
Twee weken nadat Donald Trump in een civiele zaak werd veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding wegens seksueel misbruik en smaad, onderneemt auteur E. Jean Carroll opnieuw juridische stappen tegen de vroegere Amerikaanse president.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
Amerikaanse staat South Carolina verbiedt abortus weer na zes weken zwangerschap
Het parlement van de zuidelijke Amerikaanse staat South Carolina heeft een wet aangenomen die abortussen na zes weken zwangerschap verbiedt. De Republikeinse gouverneur Henry McMaster moet de wet nog ondertekenen voordat deze ingaat, maar dat is gezien diens anti-abortuspositie slechts een formaliteit. -
PREMIUM
Afghanistan-veteranen komen bij elkaar in Enschede: ‘We hebben de ellende én hoop geproefd’
ENSCHEDE - In no-time braken de Taliban alles af wat waardevol is. De beelden uit Afghanistan komen hard binnen bij John de Jong, een veteraan uit Enschede die meehielp aan het herstel van vrede en democratie in het verscheurde land. Nu die verworvenheden aan scherven liggen, neemt hij met twee makkers het initiatief voor een bijeenkomst voor Afghanistan-veteranen, deze vrijdagavond op de vliegbasis. „We willen gevoelens delen.”